Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Voleće i probirljivi! DVA RECEPTA SA KARFIOLOM za ukusan ručak i večeru koji će svi u porodici obožavati

02.10.2025. 20:53 21:05
Piše:
Izvor:
stil.kurir
da
Foto: freepik, ilustracija

Uz ova dva recepta karfiol će zavoleti i oni koji nikada nisu želeli da ga probaju.

Isprobajte recept za pečeni karfiol umotan u ukusni sos od grčkog jogurta, belog luka, limunovog soka i začina, ili opciju zapečenog karfiola sa jajima, pavlakom i sirom, sa hrskavom koricom od prezli.

Oba recepta su jednostavna, zdrava i nude drugačiji pristup pripremi ovog ne tako popularnog povrća.

 

Recept 1: Pečeni karfiol u jogurt sosu

Ovo je zdrav i ukusan recept za karfiol koji ćete želeti da ponavljate.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Ručak

Vreme pripreme: 15 min

Ukupno vreme pripreme: 45 min

Kalorije: oko 380 kal

Broj porcija: 4 

Težina pripreme: Lako

 

Sastojci: 

1 Karfiol

1 grčki jogurt

1 čen belog luka

sok od 1 limuna

sveže začinsko bilje

malo ulja

bez-naslova-89.jpg

Foto: Bakina kuhinja

  Priprema:

Zagrejte rernu: na 200 stepeni i pripremite papir za pečenje, koji možete namazati biljnim uljem.

Pripremite karfiol: Operite ga i podelite na cvetove.

Napravite sos: Pomešajte grčki jogurt, pasirani beli luk, sok od limuna i začine po vašem izboru.

Namažite karfiol: Ravnomerno namažite cvetove karfiola pripremljenim sosom.

Pecite: Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, ili dok ne postane bledo-zlatne boje i mekan.

Servirajte: Poslužite toplo, ukrašeno svežim začinskim biljem, i secite oštrim nožem.

da
Foto: youtube prinstcrin/ Jessica Gavin

Recept 2: Zapečeni karfiol sa jajima, pavlakom i sirom

Ovaj recept osvojiće vas svojom hrskavom koricom.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Ručak

Vreme pripreme: 15 min

Ukupno vreme pripreme: 45 min

Kalorije: oko 380 kal

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Lako

Sastojci:

o          1 karfiol

o          prezle

o          začini (so, biber, suvi začin)

o          malo ulja

Priprema:

Kuvajte karfiol: Operite karfiol, podelite ga na cvetove, i blanširajte ga u posoljenoj ključaloj vodi pet minuta.

Prestanite kuvanje: Karfiol prebacite u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja i dobro ga ocedite.

Pecite karfiol: Stavite karfiol u dublju tepsiju podmazanu uljem. Pospite ga malo soli, suvog začina i bibera, a opcionalno i mrvicama hleba. Pecite u rerni na 200 stepeni desetak minuta.

Pripremite preliv: Dok se karfiol peče, umutite jaja sa pavlakom i mlekom, začinite po ukusu.

Završite pečenje: Prelijte karfiol dobijenom smesom, i vratite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče još desetak do dvadesetak minuta dok se ne uhvati lepa korica.

Poslužite: Pospite gotov karfiol narendanim trapist sirom i sitno seckanim peršunovim listom i odmah poslužite.

Izvor:
stil.kurir
Piše:
Pošaljite komentar