Voleće i probirljivi! DVA RECEPTA SA KARFIOLOM za ukusan ručak i večeru koji će svi u porodici obožavati
Uz ova dva recepta karfiol će zavoleti i oni koji nikada nisu želeli da ga probaju.
Isprobajte recept za pečeni karfiol umotan u ukusni sos od grčkog jogurta, belog luka, limunovog soka i začina, ili opciju zapečenog karfiola sa jajima, pavlakom i sirom, sa hrskavom koricom od prezli.
Oba recepta su jednostavna, zdrava i nude drugačiji pristup pripremi ovog ne tako popularnog povrća.
Recept 1: Pečeni karfiol u jogurt sosu
Ovo je zdrav i ukusan recept za karfiol koji ćete želeti da ponavljate.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Domaća
Tip jela: Ručak
Vreme pripreme: 15 min
Ukupno vreme pripreme: 45 min
Kalorije: oko 380 kal
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
1 Karfiol
1 grčki jogurt
1 čen belog luka
sok od 1 limuna
sveže začinsko bilje
malo ulja
bez-naslova-89.jpg
Foto: Bakina kuhinja
Priprema:
Zagrejte rernu: na 200 stepeni i pripremite papir za pečenje, koji možete namazati biljnim uljem.
Pripremite karfiol: Operite ga i podelite na cvetove.
Napravite sos: Pomešajte grčki jogurt, pasirani beli luk, sok od limuna i začine po vašem izboru.
Namažite karfiol: Ravnomerno namažite cvetove karfiola pripremljenim sosom.
Pecite: Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, ili dok ne postane bledo-zlatne boje i mekan.
Servirajte: Poslužite toplo, ukrašeno svežim začinskim biljem, i secite oštrim nožem.
Recept 2: Zapečeni karfiol sa jajima, pavlakom i sirom
Ovaj recept osvojiće vas svojom hrskavom koricom.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Domaća
Tip jela: Ručak
Vreme pripreme: 15 min
Ukupno vreme pripreme: 45 min
Kalorije: oko 380 kal
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
o 1 karfiol
o prezle
o začini (so, biber, suvi začin)
o malo ulja
Priprema:
Kuvajte karfiol: Operite karfiol, podelite ga na cvetove, i blanširajte ga u posoljenoj ključaloj vodi pet minuta.
Prestanite kuvanje: Karfiol prebacite u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja i dobro ga ocedite.
Pecite karfiol: Stavite karfiol u dublju tepsiju podmazanu uljem. Pospite ga malo soli, suvog začina i bibera, a opcionalno i mrvicama hleba. Pecite u rerni na 200 stepeni desetak minuta.
Pripremite preliv: Dok se karfiol peče, umutite jaja sa pavlakom i mlekom, začinite po ukusu.
Završite pečenje: Prelijte karfiol dobijenom smesom, i vratite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče još desetak do dvadesetak minuta dok se ne uhvati lepa korica.
Poslužite: Pospite gotov karfiol narendanim trapist sirom i sitno seckanim peršunovim listom i odmah poslužite.