Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) PATLIDŽAN NA MEDITERANSKI NAČIN Evo kako Grci prave pravu jesenju poslasticu

10.10.2025. 10:15 10:25
Piše:
Izvor:
Stil kurir
Патлиџан
Foto: unsplash.com/Tijana Drndarski/Ilustracija

Ovo jelo je rustično, a opet elegantno.

Patlidžan na mediteranski način je čisto gurmansko uživanje. Sve što treba je da patlidžan spremite na ovaj jedinstveni način i uživate u svakom zalogaju ovog utešnog jela. 

Sastojci:

  • 3 patlidžana, isečena po dužini
  • ⅓ šolje (80 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus još za premazivanje patlidžana
  • 5 čenova belog luka, mlevenih
  • 1 ⅔ šolje (400 ml) soka od paradajza
  • 4 šolje (500 g) rendanog sira
  • 300 g feta sira, izmrvljenog
  • So i sveže mleveni biber
  • Svež peršun, iseckan, za ukrašavanje

Priprema:

Priprema patlidžana:

Isecite patlidžan po dužini. Premažite obe strane maslinovim uljem i začinite solju i biberom.

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, ili dok ne omekša. Ostavite sa strane.

Napravite osnovni sos:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite seckani beli luk 1 minut. Dodajte sok od paradajza, začinite solju i biberom i krčkajte 25 minuta dok se malo ne zgusne, ali ne previše.

Sklopite sve sastojke:

U plehu dimenzija 30x18 cm, na dno rasporedite sloj sosa od paradajza.
Dodajte jedan sloj kriški pečenog patlidžana.

Kašikom prelijte još sosa od paradajza, zatim rendanim sirom, izmrvljenim feta sirom i seckanim peršunom.

Ponovite ovaj postupak 4 puta za 4 sloja.

Završite završnim slojem sosa od paradajza i obilnim prelivom od rendanog sira.

Pecite na 180 stepeni 60 minuta, dok ne postane žućkasto i zlatno odozgo.

Izvor:
Stil kurir
Piše:
Pošaljite komentar