Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Miris detinjstva SLATKA ŠTRUDLA SA SIROM KAO NEKAD KOD BAKE

13.10.2025. 16:50 17:23
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
сир
Foto: freepik ilustarcija

Hrskave kore ispunjene sočnim filom od sira, griza i suvog grožđa čine ovu savijaču neodoljivim domaćim kolačem.

Najbolja je kada se posluži topla, posuta šećerom u prahu, uz šoljicu čaja ili kafe — savršeno za prohladne jesenje dane.

Savijača, poznata i kao štrudla, klasik je srednjoevropske kuhinje s dubokim korenima u gastronomskoj tradiciji nekadašnje Austrougarske. Iako se njeno poreklo vezuje za tursku baklavu, današnji oblik i popularnost stekla je na bečkom dvoru u 18. veku. Najpoznatija je verzija sa jabukama (apfelštrudla), ali savijača sa sirom (topfenštrudla) podjednako je cenjena zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa.

Ovaj desert je savršen spoj jednostavnosti i elegancije, a recept koji sledi zagarantovano će uspeti čak i početnicima u kuhinji. Vreme pripreme je oko 20 minuta, a pečenja 25 minuta. Recept je dovoljan za 12 izdašnih parčića, a težina pripreme je — laka.

Sastojci

Pakovanje kora za savijaču

Za premaz:

otopljen puter

gazirana voda

jaje

kisela pavlaka

vanilin šećer

griz

Za fil od sira:

suvo grožđe

malo ruma

svež sir

kisela pavlaka

šećer

jaja

rendana kora limuna

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C. Pleh obložite papirom za pečenje.

U činiji potopite suvo grožđe u rum i ostavite da odstoji 15 minuta.

U drugoj činiji žicom ili viljuškom umutite otopljen puter, gaziranu vodu, jaje, kiselu pavlaku, vanilin šećer i griz — to će biti premaz.

Posebno pripremite fil: u većoj posudi pomešajte svež sir, kiselu pavlaku, šećer, jaja i narendanu koru limuna. Dodajte natopljeno grožđe, dobro izmešajte i podelite smesu na dva dela.

Kore podelite na dva dela po šest listova. Na papir za pečenje stavite prvu koru i premažite je sa jednom do dve kašike pripremljenog premaza. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svih šest kora — poslednju, šestu, ne premazujte.

Na poslednju koru ravnomerno rasporedite polovinu fila od sira, zatim pažljivo uvijte savijaču pomoću papira za pečenje i prebacite je u pleh. Ponovite postupak sa preostalim korama i drugom polovinom fila.

Pecite u zagrejanoj rerni 20–25 minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju.

Kada se ispeče, ostavite da se savijača malo prohladi (oko 15 minuta), isecite je i obilno pospite šećerom u prahu. Poslužite uz čaj ili kafu — i uživajte u ukusu detinjstva.

Indeks.hr

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
OVO JE NAJLAKŠI ČOKO KOLAČ SA SIROM... A izgleda kao da ste ga kupili u najboljoj poslastičarnici!
колач

OVO JE NAJLAKŠI ČOKO KOLAČ SA SIROM... A izgleda kao da ste ga kupili u najboljoj poslastičarnici!

04.09.2025. 18:02 18:06
NAJBOLJE JELO SA SIROM JE IZ SRBIJE Belmuž pokorio svet! Oborio konkurenciju iz ITALIJE, FRANCUSKE I MEKSIKA
храна

NAJBOLJE JELO SA SIROM JE IZ SRBIJE Belmuž pokorio svet! Oborio konkurenciju iz ITALIJE, FRANCUSKE I MEKSIKA

14.04.2025. 17:06 17:21