Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽELITE GUSTU ČORBU BEZ ZAPRŠKE? Moguće je i jako jednostavno HOTELSKI KUVAR OTKRIVA TAJNI SASTOJAK

20.10.2025. 16:33 17:07
Piše:
Izvor:
Net.hr
супа
Foto: pexels/Ilustracija

Od zimskih čorbi s prazilukom i krompirom do letnjih supa od paradajza i bosiljka, supa je temelj svake dobre kuhinje jer je jednostavna, ekonomična i zdrava.

Ipak, tanka je linija između savršeno ukusne i previše vodenaste supe bez karaktera. Nekoliko profesionalnih kuvara podelilo je jednostavno rešenje – i svi su se složili da se tajna krije u sastojku koji već imamo kod kuće.

Prema pisanju Express-a, reč je o skrobu, koji je ključan za postizanje idealne gustine supe – pod uslovom da se koristi umereno. Svaki kuvar ima svoj pristup, ali cilj je isti: dobiti baršunastu teksturu i zadržati čist, bogat ukus povrća i bujona.

Hotelski kuvar Šon Del kaže da je njegovo rešenje staromodno, ali pouzdano:
„Bez obzira koju supu kuvam, uvek dodam nekoliko većih, oljuštenih i isečenih krompira. On je prirodni zgušnjivač i daje supi prelepu kremastu teksturu.“
On upozorava da se brašno ne dodaje direktno u lonac jer se može zgrudvati, kao i da treba biti oprezan s kukuruznim skrobom – lako se može preći iz retke supe u gustu, lepljivu masu.

Slično razmišlja i Džon Barton-Rejs, glavni kuvar jednog restorana:
 

„Ne stavljajte brašno u supu. Bolje je razmutiti kašičicu krompirovog skroba u malo vode i ubaciti je direktno u jelo.“
On dodaje da je ova metoda posebno dobra za bistre supe i mesne bujone, dok se kod kremastih često može postići željena gustina dodavanjem malo pavlake za kuvanje.

Neki recepti se i sami prirodno zgušnjavaju – na primer, supa od luka postaje gušća što se više luka koristi, jer se on kuvanjem raspada i oslobađa prirodne šećere i vlakna. Klasične francuske supe mogu se obogatiti mešavinom žumanca i pavlake, ali je važno da se jelo skine s vatre pre dodavanja da se jaje ne bi skuvalo.

Dakle, ako vam sledeći put supa ispadne preretka, zaboravite na zapršku – rešenje je jednostavno i već je u vašoj kuhinji: skromni, ali moćni krompir.

Net.hr

Izvor:
Net.hr
Piše:
Pošaljite komentar
SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća
супа

SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća

01.09.2025. 19:29 19:41
EVO KAKO DA VAM PASULJ BUDE KAO ČUVENI VOJNIČKI - Bez zaprške i potapanja preko noći: Ovih PET TRIKOVA to garantuju

EVO KAKO DA VAM PASULJ BUDE KAO ČUVENI VOJNIČKI - Bez zaprške i potapanja preko noći: Ovih PET TRIKOVA to garantuju

08.10.2025. 18:26 18:34