MAKOLJUPCI, OVO JE ZA VAS! Vojvođanski specijalitet koji je opevao i Balašević - REZANCI S MAKOM kakve su oduvek pravile Lale
Znate već kako se završava svaki refren Balaševićevog velikog hita "Al' se nekad dobro jelo" – posle nabrajanja svih onih vojvođanskih đakonija od kojih polazi voda na usta, na kraju su obavezni – rezanci s makom!
Neodoljivo i jednostavno starinsko jelo od testa koje su pripremale naše bake i u ovo novo doba predstavlja praznik za sva čula.
Makoljupci, ovo je za vas! Možda već i znate kako se prave čuveni rezanci s makom, gastronomsko blago Vojvodine, ali recept koji vam predstavljamo je malo drugačija priča, koju je kreirao poznati kuvar iz Banata. Starinska poslastica od pamtiveka je obožavana na severu naše zemlje, gde se, jelte, uvek dobro jelo, pa svakako treba probati i ovu verziju.
Možete je praviti u različitim varijantama – kao rezance, šufnudle, makarone, nasuvo, bitno je samo da je – s makom! I da je testo! Lale kažu da je do finog, čistog maka sve teže doći. Naveliko se gaji još samo u Novom Bečeju.
Rezanci s makom
Sastojci:
• 1 kg brašna
• 2 jajeta
• prstohvat soli
• malo mlake vode
• 250 g mlevenog maka
• 1 šoljica mleka
• 100 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 dl ulja
Priprema:
Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamesite čvršće testo za rezance. Napravite loptu, pa razvucite oklagijom u koru. Razvučenu koru ostavite malo da se prosuši, pa isecite na rezance oko jedan centimetar širine.
Tako isečene ih skuvajte u dosta vode, da se ne slepe. Kuvane rezance isperite pod mlazom hladne vode. Sipajte ih u šerpu u kojoj ste zagrejali malo ulja, pa propržite. Sklonite s vatre.
Za to vreme, na tihoj vatri, poparite mleveni mak šoljicom mleka i kuvajte dok mleko ne ispari. Pošećerite i dodajte kesicu vanilin šećera. Kad se rezanci prohlade, pomešajte ih s makom.