Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MAKOLJUPCI, OVO JE ZA VAS! Vojvođanski specijalitet koji je opevao i Balašević - REZANCI S MAKOM kakve su oduvek pravile Lale

05.11.2025. 16:43 16:56
Piše:
Izvor:
Žena.Blic/Dnevnik
da
Foto: youtube prinstcrin/ Tasty & Quick Recipes

Znate već kako se završava svaki refren Balaševićevog velikog hita "Al' se nekad dobro jelo" – posle nabrajanja svih onih vojvođanskih đakonija od kojih polazi voda na usta, na kraju su obavezni – rezanci s makom!

Neodoljivo i jednostavno starinsko jelo od testa koje su pripremale naše bake i u ovo novo doba predstavlja praznik za sva čula.

Makoljupci, ovo je za vas! Možda već i znate kako se prave čuveni rezanci s makom, gastronomsko blago Vojvodine, ali recept koji vam predstavljamo je malo drugačija priča, koju je kreirao poznati kuvar iz Banata. Starinska poslastica od pamtiveka je obožavana na severu naše zemlje, gde se, jelte, uvek dobro jelo, pa svakako treba probati i ovu verziju.

Možete je praviti u različitim varijantama – kao rezance, šufnudle, makarone, nasuvo, bitno je samo da je – s makom! I da je testo! Lale kažu da je do finog, čistog maka sve teže doći. Naveliko se gaji još samo u Novom Bečeju.

да
Foto: youtube prinstcrin/ Tasty & Quick Recipes

Rezanci s makom

Sastojci:

           1 kg brašna

           2 jajeta

           prstohvat soli

           malo mlake vode

           250 g mlevenog maka

           1 šoljica mleka

           100 g šećera

           1 vanilin šećer

           1 dl ulja

Priprema:

Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamesite čvršće testo za rezance. Napravite loptu, pa razvucite oklagijom u koru. Razvučenu koru ostavite malo da se prosuši, pa isecite na rezance oko jedan centimetar širine.

Tako isečene ih skuvajte u dosta vode, da se ne slepe. Kuvane rezance isperite pod mlazom hladne vode. Sipajte ih u šerpu u kojoj ste zagrejali malo ulja, pa propržite. Sklonite s vatre.

Za to vreme, na tihoj vatri, poparite mleveni mak šoljicom mleka i kuvajte dok mleko ne ispari. Pošećerite i dodajte kesicu vanilin šećera. Kad se rezanci prohlade, pomešajte ih s makom.

 

Izvor:
Žena.Blic/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar