Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVA VARIJANTA STAROG RECEPTA Seckana sarma od svežeg kupusa pravo iz rerne!

06.11.2025. 11:35 11:44
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo
сарма
Foto: Pexels

Ako želite da za Mitrovdan na vašoj trpezi zablista nešto tradicionalno, ali bez mnogo muke, ova seckana sarma iz rerne je pravi izbor!

Spoj domaćih ukusa i moderne, brze pripreme oduševiće i mlađe i starije ukućane. Umesto kiselog, koristi se mladi, svež kupus, koji jelu daje blaži i nežniji ukus – savršen za one kojima klasična sarma ume da bude „preteška“.

Sve dobro poznate sastojke – kupus, mleveno meso, pirinač i paradajz sos – ne motate, već ih jednostavno promešate i pečete u rerni. Rezultat je sočno, mirisno i bogato jelo, koje se topi u ustima, a pritom štedi vreme i živce.

купус
Foto: Pexels

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kuvano jelo/slavsko jelo

Porcije/Količina: za 8 ljudi

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 1 sat i 25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat 45 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 glavica mladog kupusa (oko 800 g), isečena na komade
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 1 kašika ulja
  • 450 g mlevenog mesa
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • 500 ml vode
  • 200 g pirinča
  • 1 litar pasiranog paradajza
  • so i biber po ukusu.

Verzija sa kiselim kupusom

Kiseli kupus ne morate da menjate mladim. Sve što treba da uradite je da smanjite količinu paradajza kako jelo ne bi ispalo prekiselo. Umesto 500 ml vode i litar pasiranog paradajza sipajte 1 litar vode i 500 ml paradajza.

Priprema

1. korak: Priprema kupusa

U veliki lonac stavite kupus i kuvajte ga dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Procedite i ostavite sa strane.

2. korak: Dinstanje mesa

U tiganju na srednje jakoj vatri propržite mleveno meso na ulju dok ne dobije zlatno-smeđu boju oko 5-7 minuta. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta, pre dodavanja soli, peršuna, i bibera.

3. korak: Dodavanje pirinča

U pripremljenu smesu od mesa dodajte oprani pirinač i dinstajte još nekoliko minuta.

4. korak: Mešanje svih sastojaka

U velikoj posudi pomešajte iseckani i obareni kupus, smesu od mesa i pirinča, vodu i paradajz sos. Prebacite smesu u vatrostalnu posudu.

Savet za lepšu aromu jela

Ako želite dodatno poboljšate aromu ovog jela, pre pečenja u posudu sa svim ostalim sastojcima ubacite nekoliko komada dimljene slanine ili suvog mesa.

5. korak: Pečenje

Zagrejte rernu na 175 stepeni i pecite jelo oko sat vremena, dok se ne zgusne i malo potamni po površini.

Ukoliko tražite prilog koji ćete poslužiti na slavi, predlažemo da isprobate naš recept za salatu od pečenih paprika i sira.

Izvor:
stvar ukusa.mondo
Piše:
Pošaljite komentar
ŽUT KAO DUKAT: Tajna savršenog kiselog kupusa OVA VOĆKA DAĆE MU BOJU I UKUS KOJI SE PAMTI
2

ŽUT KAO DUKAT: Tajna savršenog kiselog kupusa OVA VOĆKA DAĆE MU BOJU I UKUS KOJI SE PAMTI

05.11.2025. 19:04 19:07
KOJI KUPUS IDE U BURE, A KOJI SE RASPADA? Saveti domaćica koje znaju šta znači „dobra glava“ za zimnicu

NAJBOLJE SORTE ZA KISELJENJE!

da

KOJI KUPUS IDE U BURE, A KOJI SE RASPADA? Saveti domaćica koje znaju šta znači „dobra glava“ za zimnicu

23.10.2025. 17:29 17:54
Kada nemate mesta za bure NAPRAVITE KISELI KUPUS U TEGLI Jednostavno i brzo do odlične zimnice
купус

Kada nemate mesta za bure NAPRAVITE KISELI KUPUS U TEGLI Jednostavno i brzo do odlične zimnice

14.10.2025. 17:49 17:59