Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JEDETE SVAKOG DANA A GORI JE OTROV OD ŠEĆERA Izvegavajte sve namirnice koje sadrže ovu materiju ČITAJTE DEKLARACIJE!

07.11.2025. 22:28 22:33
Piše:
Izvor:
Dnevnik
2
Foto: Pixabay.com

Skriven u velikom broju prehrambenih proizvoda, ovaj sastojak može biti opasniji po zdravlje nego sam šećer.

Dok većina ljudi misli da je šećer najveći neprijatelj zdravlja, nutricionisti upozoravaju na supstancu koja je još štetnija – maltodekstrin.

Prema rečima dr Erika Berga, ovaj ugljeni hidrat ima izuzetno visok glikemijski indeks i može izazvati nagli skok šećera u krvi, pa ga zato smatra opasnijim i od samog šećera.

Zašto je maltodekstrin toliko problematičan?

„Maltodekstrin je znatno štetniji od klasičnog šećera“, ističe dr Berg.

„Dok šećer ima glikemijski indeks oko 65, kod maltodekstrina on se kreće od 116 do 136. To znači da na šećer u krvi deluje još snažnije i brže.“

Zbog toga ovaj dodatak može narušiti ravnotežu šećera u organizmu i ometati prirodne procese kao što je ketoza stanje, kada telo umesto glukoze sagoreva masti za energiju.

Gde se sve krije ovaj „slađi otrov“

Maltodekstrin se nalazi u brojnim namirnicama, često u onim koje se lažno predstavljaju kao „bez šećera“.

Služi kao dopuna materiije u proizvodina, zaslađivač ili sredstvo za zgušnjavanje u:

pecivima i keksima

žitaricama za doručak

gaziranim pićima

slatkišima i pojedinim mlekarskim proizvodima kao što je instant puding

supama i gotovim jelima

sportskim i proteinskim napitcima

Često se dobija iz kukuruza, pirinča, pšenice ili krompira, a ako je iz pšenice – može sadržati i tragove glutena.

Posledice prekomerne upotrebe

Redovno konzumiranje proizvoda sa maltodekstrinom može dovesti do:

brzog porasta šećera u krvi

povećanja telesne težine

povećanog holesterola

smanjenog unosa vlakana

insulinske rezistencije

većeg rizika od dijabetesa tipa 2

 

Zbog svega toga, stručnjaci savetuju da pažljivo čitate deklaracije i izbegavate proizvode koji sadrže ovaj skriveni ugljeni hidrat.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar