Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Kuvao sam za Starog od jutra do mraka“ PREMINUO POSLEDNJI KUVAR JOSIPA BROZA koji je znao šta Tito voli (FOTO)

15.10.2025. 19:11 19:19
Piše:
Izvor:
Mondo
da
Foto: youtube prinstcrin/RTS Sajt - Zvanični kanal

U 72. godini preminuo je Ivan Molnar, poslednji kuvar Josipa Broza Tita, koji je od 1973. do 1980. svakodnevno spremao obroke za predsednika SFRJ, Jovanku Broz i njihove goste.

U 72. godini preminuo je poslednji kuvar Josipa Broza Tita, Ivan Molnar, prenosi Bjelovar live.

Kuvati za predsednika bivše Jugoslavije počeo je u svojim dvadesetim godinama, postavši tako najmlađi "glavni kuvar bivše države".

"Kuvao sam za Starog, kako smo ga zvali, od 1973. do 1980. godine, i to sve – od doručka do večere. Za njega, Jovanku i njihove goste, svakog dana. U kabinetu smo bili Slovenac Lilijan Gabrijel, Marija Petrović i ja. Bio sam tada više nego duplo mlađi od njih, ali sam učio od najboljih. Taj Slovenac je bio genije, radio je na brodu kraljice Elizabete pre Drugog svetskog rata. I danas sam mu zahvalan na svemu što me naučio", prisećao se ranije Molnar.

I njega je, kaže, začudilo to što je postao Titov kuvar, jer u to vreme nije imao nikakve političke veze. Otac mu je bio mašinbravar.

Šta je kuvao predsedniku?

Bio je najbolji učenik Ugostiteljske škole u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, a škola ga je kao nagradu poslala na praksu na Brione, gde je zanat usavršavao u hotelima. Na terasi jednog hotela tada je sreo i Miroslava Krležu.

"Sledeće godine sam maturirao i dobio posao na Brionima. Više nisam bio šegrt, već majstor. Kuvar, pravi. Tri meseca kasnije stigao je poziv za posao u Beogradu. Počeo sam da kuvam za Skupštinu, pa za ministarstva, i brzo završio u Titovom kabinetu", ispričao je Molnar u intervjuu za Večernji list.

Titu je za doručak kuvao žgance sa slaninom, pileća jetrica uvijena u slaninu, jaja… Predsednik SFRJ voleo je domaću hranu, pa su se često na njegovom tanjiru nalazili pasulj, kiseli kupus i štrukle.

Nakon što je prestao da kuva za predsednika, vratio se u rodni Bjelovar, gde je vodio restoran.

Osim po kulinarskim specijalitetima, ovog bjelovarskog kuvara pamtiće i po velikom srcu i gostoprimstvu.

 

Izvor:
Mondo
Piše:
Pošaljite komentar