KUPCI ZBUNJENI Pekare u Nemačkoj počele da naplaćuju sečenje hleba
Poslednjih nekoliko godina, brojne nemačke pekare našle su se u ozbiljnim finansijskim problemima.
Dok su neke bile primorane da stave katanac na vrata, druge su, u pokušaju da pokriju gubitke, pribegle manje popularnim merama, povećanju cena i uvođenju naplate za usluge koje su nekada bile besplatne.
Hleb i nož, sada koštaju
U zemlji gde je hleb nezaobilazan deo svakodnevice, dugo je bilo uobičajeno da se kupljeni hleb po želji mušterije iseče na licu mesta, bez ikakve doplate. Međutim, ta praksa se u sve većem broju pekara menja, sada se za uslugu mašinskog sečenja naplaćuje između 10 i 20 centi po vekni.
Iako ne primenjuju sve pekare ovu meru, trend naplate sečenja se širi širom različitih nemačkih pokrajina. Mnogi kupci izražavaju iznenađenje i negodovanje, jer je nešto što je godinama bilo podrazumevano sada postalo predmet dodatne naplate.
Zašto se uopšte naplaćuje sečenje?
Prema rečima pekara, glavni razlozi su sve veći troškovi, od cene energije, preko održavanja mašina, do potrebe za čestom zamenom sečiva. Kako tvrde, ova odluka je rezultat ekonomskih okolnosti, a ne želje da se kupci opterete novim troškovima.
Pažljivo pogledajte račun
Ipak, neke pekare i dalje besplatno nude uslugu sečenja hleba. Zbog toga se kupcima savetuje da obrate pažnju, ukoliko ne žele neplanirani trošak, dobro je da unapred provere da li će usluga biti dodatno naplaćena.