КУПЦИ ЗБУЊЕНИ Пекаре у Немачкој почеле да наплаћују сечење хлеба
Последњих неколико година, бројне немачке пекаре нашле су се у озбиљним финансијским проблемима.
Док су неке биле приморане да ставе катанац на врата, друге су, у покушају да покрију губитке, прибегле мање популарним мерама, повећању цена и увођењу наплате за услуге које су некада биле бесплатне.
Хлеб и нож, сада коштају
У земљи где је хлеб незаобилазан део свакодневице, дуго је било уобичајено да се купљени хлеб по жељи муштерије исече на лицу места, без икакве доплате. Међутим, та пракса се у све већем броју пекара мења, сада се за услугу машинског сечења наплаћује између 10 и 20 центи по векни.
Иако не примењују све пекаре ову меру, тренд наплате сечења се шири широм различитих немачких покрајина. Многи купци изражавају изненађење и негодовање, јер је нешто што је годинама било подразумевано сада постало предмет додатне наплате.
Зашто се уопште наплаћује сечење?
Према речима пекара, главни разлози су све већи трошкови, од цене енергије, преко одржавања машина, до потребе за честом заменом сечива. Како тврде, ова одлука је резултат економских околности, а не жеље да се купци оптерете новим трошковима.
Пажљиво погледајте рачун
Ипак, неке пекаре и даље бесплатно нуде услугу сечења хлеба. Због тога се купцима саветује да обрате пажњу, уколико не желе непланирани трошак, добро је да унапред провере да ли ће услуга бити додатно наплаћена.