Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SOKOVI OD KOPRIVE IZ SUBOTICE OSVAJAJU SRBIJU Biznis nastao iz hobija, kupce osvaja kvalitet i jedinstvenost

03.06.2025. 09:08 09:46
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
р
Foto: S. Iršević

U Subotici, među brojnim primerima malih porodičnih biznisa, izdvaja se priča Nataše Gažo, preduzetnice koja je tradicionalnu pripremu zimnice proširila na proizvodnju prirodnih sokova.

Posebnu pažnju javnosti privukao je njen sok od koprive – proizvod koji kombinuje porodične recepte, prirodne sastojke i sve veću potrebu potrošača za zdravim alternativama.

„Pravimo sok od koprive, to je nešto novo kod nas”, započinje priču Nataša, dodajući da se kopriva bere isključivo u netaknutoj prirodi, daleko od puteva i zagađenja. Njen suprug Jovan Perin brine o nabavci sirovina, birajući pažljivo samo vrhove mlade koprive, koji su najpogodniji za pripremu soka i sirupa.

2
Foto: S. Iršević

Proces pravljenja je jednostavan, ali zahteva strpljenje. Sve počinje potapanjem sveže ubrane koprive u vodu, uz dodatak limuna, i to na 24 sata.

„Ne stavljamo veliku količinu limuna, jer znamo da kopriva već sadrži mnogo vitamina C, kao i gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana… Limun dodajemo samo radi ukusa, da ublaži prirodnu jačinu koprive”, objašnjava ona.

Nataša obnjašnjava da koristi sve što je prirodno i zdravo, a ponekada i sami kupci joj daju ideju od čega bi mogla da pravi sok. Voli da eksperimentiše. Nakon što su Nataša i njen suprug godinama pravili zimnicu za sebe i bliže prijatelje, potrošači su počeli da traže zdrave napitke. 

Zova, šargarepa...

Pored soka od koprive, aktuelni su sokovi i sirupi od zove, šargarepe i drugih biljaka, voća i povrća, a sve u cilju da se okrenemo zdravom načinu života. 

Osim što je pronašla tržište za svoj proizvod, Nataša je uspela da dobije i finansijsku pomoć države. „Prošle godine sam dobila sredstva za žensko preduzetništvo i to nam je mnogo značilo”, kaže ona, podsećajući da ovakvi oblici podrške mogu biti presudni za žene koje žele da pokrenu sopstveni posao.

„Ljudi su se sve više okretali zdravijem načinu života. Tako smo odlučili da probamo i sa sokovima”, kaže ona.

Sokovi koje proizvode potpuno su prirodni, bez dodatog šećera, bez konzervansa, pa čak i bez meda. 

„Ne koristimo nikakve dodatke. Ako neko baš ne može da pije bez imalo slatkoće, može sam da doda malo meda”, dodaje Nataša.

Inače, kopriva je samo po sebi zdrava biljka.

„Kopriva je odlična za anemiju, visok pritisak, alergije, bolove u zglobovima i mišićima, a pomaže i kod problema sa uvećanom prostatom kod muškaraca”.

U poslu joj, kaže, mnogo pomaže suprug Jovan. 

„Bez njega ne bih mogla da postignem sve. On bere koprivu, pomaže u proizvodnji, logistici, svemu”.

с
Foto: S. Iršević

Uz osmeh, Jovan Perin obljašnjava da „sirovinu” - koprivu nabavlja u subotičkoj šumi.

„Ovo ne bi mogla jedna osoba da radi i pomažem joj u svemu. Zaposlen sam na Makovoj sedmici u Lovištu i imam pristup šumi gde je čista kopriva i uglavnom uberem gde su najlepši delovi. Ruke nisu u plikovima. Bez rukavica berem, malo peče, ali prija rukama”, kaže uz osmeh Jovan.

Inspirativna Natašina priča je primer kako od dobre ideje i hobija može da se razvije posao.

 

Projekat „Stari zanati - nova šansa” realizuje Dnevnik Vojvodina pres, a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar