НИС НАСТАВЉА ПОТРАГУ ЗА ЦРНИМ ЗЛАТОМ Из бушотина до сада стигло 868.000 тона нафте и гаса

НИС група је наставила са реализацијом планираног инвестиционог циклуса. У капиталне пројекте уложено је 21,9 милијарди динара, што је 80 одсто више у односу на улагања из истог периода прошле године. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Највише средстава уложено је у област истраживања и производње нафте и гаса, у даљу модернизацију Рафинерије нафте Панчево, као и у развој малопродајне мреже. Поред инвестиционог замаха, успешно је остварен и други приоритет НИС групе - задржана је стабилност на домаћем тржишту, које је уредно снабдевено свим врстама нафтних деривата.

Како је сопштено из једне од највећих домаћих компанија, укупан обим производње нафте и гаса у првих девет месеци износи 868,1 хиљаду условних тона, што је 1,3 одсто мање у поређењу са прошлом годином. Важно је истаћи да је, захваљујући инвестици-
јама и геолошко-техничким активностима, у девет месеци 2023. године остварен благи раст производње домаће нафте у односу на период јануар-септембар 2022. године. 

У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 3,054 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, што је шест одсто мање него у истом периоду 2022. године. 


Дигитална платформа
 

Компанија је наставила и са применом нових технологија.  На нафтним бушотинама НИС-а примењена је ЕЦО дигитална платформа која у потпуности аутоматизује израду бушотина. Истовремено, НИС је наставио са развојем малопродајне мреже, па је у рад пуштен и други објекат на ауто-путу „Милош Велики”.


Укупно је продато 2,995 милиона тона нафтних деривата, односно седам одсто мање у поређењу са првих девет месеци прошле године.
Компанија је наставила и са улагањима у пројекат инсталације фотонапонских електрана у оквиру своје малопродајне мреже. Соларне електране до сада су постављене на укупно 15 бензинских станица НИС-а.

Такође, НИС је наставио да подржава напоре за побољшање стандарда грађана Србије и потписао Споразум о сарадњи са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање којим се дефинишу погодности за кориснике, као што су пензионерске картице, приликом куповине горива и допунског асортимана на свим НИС Петрол и Газпром бензинским станицама.

Фото: Dnevnik.rs

„У трећем кварталу остварили смо најбоље финансијске и оперативне резултате у 2023. години - изјавио је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев. - У капиталне пројекте инвестирали смо 10,4 милијарде динара, што је 129 одсто више него у истом периоду прошле године. Вођени овим резултатима, до краја године остаћемо посвећени својим приоритетима - даљој модернизацији компаније, енергетској транзицији, улагању у друштвено одговорне пројекте и грађењу чврстих партнерстава са заједницом у којој послујемо“.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести