ПОТРАЖЊА ЗА НАФТОМ, ГАСОМ И УГЉЕМ ЋЕ БИТИ НА ВРХУНЦУ ПРЕ 2030. ГОДИНЕ Ера раста је после тога готова

Потражња за нафтом, гасом и угљем ће бити на врхунцу пре 2030. године, што подрива аргумете оних који траже веће инвестиције у фосилна горива, наводи се у данас објављеном извештају Светске енергетске перспективе, чији је аутор Међународна агенција за енергију (ИЕА).
nafta
Фото: pixabay.com

Агенција истиче да ће улагања у фосилна горива и даље бити неопходна, али сматра да је ера раста потражње завршена, преноси портал oilprice.com.

У извештају се наводи да су улагања у "чисту енергију" порасла за 40 одсто од 2020. године, као и да се рађа "нова економија чисте енергије, предвођена соларном фотонапонском енергијом и електричним возилима".

Извршни директор ИЕА Фатих Бирол је прошлог месеца написао чланак у коме се наглашава исти закључак - да ће због све већег коришћења електричних возила и споријег раста кинеског БДП, светска потражња за фосилним горивима достићи врхунац пре 2030. године.

На његове речи је тада реаговала Организација земаља извозница нафте (ОПЕК), која је критиковала Бирола због "неразумних предвиђања" која би могла да угрозе сигурност снабдевања енергијом у свету.

ОПЕК је недавно прогнозирао да ће светска потражња за нафтом расти бар до 2045. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести