КАКО У ГРЕЈНОЈ СЕЗОНИ ПРОЋИ НАЈЈЕФТИНИЈЕ Струја, дрва, пелет или угаљ, ЕВО НА ШТА ЈЕ НАЈИСПЛАТИВИЈЕ

Електрична енергија од 1. новембра поскупљује за осам одсто, а рачуница показује да је грејање на дрва финансијски најисплативије уколико се као параметри узму просечан стамбени простор од 60 квадрата, шест месеци грејне сезоне и просечне цене чврстих горива, огревног дрвета, пелета и угља.
ogrev novac
Фото: pixabay.com/Dnevnik

Према рачуници Агенције за енергетику, за грејање целокупног стамбеног простора од 60 квадрата, при температури од 20 степени, 16 сати дневно, током 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 kWh, односно 150 kWh/м2, што представља просечну потрошњу током зиме. Према овој рачуници и новој просечној цени киловат-сата од 14,29 динара/kWh, грађани би за грејање на струју током целе грејне сезоне у просеку платили 128.610 динара, односно 21.435 динара месечно.

Повољније него лане

Више од 700.000 домаћинстава у нашој земљи се греје на огревно дрво, а његова цена је готово преполовљена у односу на минулу јесен када је кубни метар коштао 12.000 динара. У предсезони кубик дрва се може наћи већ од 6.000 динара "поред пута" па све до 12.000 динара колико коштају исцепана и спакована дрва у Београду. Узимајући у обзир ове цене и процену просечне потрошње овог огревног материјала, трошкови за једну грејну сезону за просторију од 60 квадрата износили би око шест метара дрва, што би на крају износило најмање 36.000 динара, што је негде око 6.000 динара месечно. Треба свакако напоменути да у ову цену није урачунат превоз, као ни услуга сечења дрва, али рачуница показује да је и са тим трошковима грејање на дрва и даље три пута јефтиније него на струју.

Фото: Dnevnik.rs

С друге стране у Србији има око 110.000 домаћинстава која се греју на пелет, а ако узмемо у обзир да је за једну шестомесечну грејну сезону домаћинству потребно око две и по тоне пелета, потрошачи ће ове зиме морати за ову врсту огрева да искеширају минимум 64.000 динара будући да је овогодишња цена од 32.000 до 37.000 динара по тони. То би значило да месечни трошкови излазе око 10.600 динара.


Угаљ из Костолца: За пензионере може у две рате

Из Термоелектране Костолац упућен је позив удржењима пензионера, инвалида рада и синдикалнин организацијама Пожаревца да доставе спискове чланова заинтересованих за куповину костолачког угља. За оне који до сада нису набавили пријављивање траје до 20. октобра. Цена је 8.800 динара по тони са превозом, а пензионери који се сада пријаве моћи ће да плате у две рате. За сада није ограничена количина.


Такође, рачуница показује да је за грејање стана од 60 квадрата, током шест месеци, довољно најмање три тоне угља који ове године кошта од 15.000 до 30.000 динара. Домаћинства која се греју на угаљ ове зиме треба да издвоје минимум 30.000 динара за огрев.


Дејан Стојановић: Грејна сезона почиње 15. октобра

Топлане су од понедељка почеле техничке пробе система, у току је уговарање енергената, а топлане траже веће цене грејања од пет до 30 посто. Директор Удружења топлана Србије Дејан Стојановић рекао је за РТС да се ремонти топлана приводе крају и да су створени услови за безбедан почетак грејне сезоне 15. октобра. Говорећи о повећању цена грејања, Стојановић каже да је у 22 локалне самоуправе цена повећана.

- У овом тренутку, оно што су јединице локалне самоуправе одобриле, од њих 60, повећале су цене 22. Разлози за то што за две године локалне самоуправе нису давале сагласност за корекцију цена.


Топлотне пумпе

Економиста Александар Стевановић каже за Курир да се разлику од претходне сезоне ове године тржиште вратило у нормалу.

- Централно грејање било и остало најбоље, не нужно најјефтиније, али када се урачуна рад око ложења/премештања/цепања чврстих горива онда је свакако лепша варијанта. На другом месту су чврста горива укључујући пелет. Када се дода и инфлација скоро су преполовљене реалне цене. Грејање на струју је исплативо уколико се акумулира ноћу и не улази у црвено. У супротном то је пут у велике трошкове - наводи Стевановић и додаје: - Топлотне пумпе су решење будућности за индивидуално грејање. Једино је проблем код њих што траже почетну инвестицију. Што се тиче мазута и лож уља доста је скупље од других опција, док је гас такође одличан избор. Све у свему након што се нисмо смрзли због рата, наставља се по старом, разлике у ценама нису велике, посебно ко је куповао летос чврста горива.


Цене грејања за шестомесечну сезону

- Дрво 36.000-72.000

- Угаљ 45.000-90.000

- Пелет 80.000-92.500

- Струја 128.610

*Износи у динарима


(Дневник, Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести