(ФОТО) НЕ ДАЈТЕ СЕ ПРЕВАРИТИ Опрезно у куповину на ЦРНИ ПЕТАК, поручују организације потрошача, а савет стигао и од МУП-а

„Црни петак” је потекао из САД, где је викенд за Дан захвалности најдужи у сезони. Почиње у четвртак, траје до недеље, а тада су највећи попусти и највеће гужве.
crni petak
Фото: Dnevnik.rs

Организације потрошача упозоравају грађане да не буду заведени снижењима и нереалним понудама.

Црни петак, сезона лова на попусте. Свуда, а највише по интернету, могу се данима раније видети најаве промоција, попуста и акција од 10 па све до 70 одсто. Најбољи дан за шопинг - многи купци ће искористити да купују јефтиније у трговинским ланцима, тржним центрима,  бутицима.

Међу купцима је подељено мишљење. Док се једни радују попустима, други мисле да нису повољни.

Међутим, и ако ћете у многим продавницама тог дана видети ознаке за 20, 30 или 50 одсто попуста на неке од артикала, не мора да значи да ћете заиста уштедети.


Новосадски тржни центри огласили комплетну листу попуста

Годинама уназад тржни центри широм света последњи викенд новембра труде се да снизе цене својих асортимана како би привукли што већи број купаца.

Судећи према објавама новосадских тржних центара, ништа другачије неће бити ни предстојећег петка.

Наиме, највећи новосадски тржни центар „Променада“ је огласио комплетну листу попуста, где тачно можете да видите за колико снижење се сваки од модних брендова определио овог „Црног петка“, а који важи од 24. до 26. новембра.


Фото: Dnevnik.rs

Немојте да будете заведени тим силним процентима снижења, зато што постоје бројни начини да се те цене пре самог снижења подигну па да проценат буде што већи. Једино треба да вас занима колико нешто сада кошта, без обзира на то да ли је црни петак или обичан петак, објашњава за РТС представник Организације потрошача Крагујевца Зоран Николић.

МУП упозорава на преваре приликом онлајн куповине 

Приликом куповине путем интернета треба да обратите пажњу на следеће ствари:

1. Добро проверите веб адресу са које купујете или на којој вршите било које плаћање. Не плаћајте страницама које сте добили путем неког линка преко мејла или друштвених мрежа.

2. Проверите да ли је пренос података у комуникацији са сајтом који посећујте заштићен, обавезно користите HTTPS и SSL протоколе.

Фото: pixabay.com

3. Никада немојте слати податке о картици путем електронске поште, нити било којим другим средствима комуникације.

4. Уколико вам неко тражи да сликате предњну или здању страну ваше картице и ту слику му пошаљете немојте то чинити. Готово сигурно је у питању покушај преваре.

5. Проверите сигурност плаћања на веб страници и вршите плаћања само тамо где је то верификовано од стране компанија Visa или MasterCard.

6. Проверите оно што вам се нуди на интернету. Када наиђете на нешто што је “много добро да било реално” размислите више пута пре него што се одлучите да то купите.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести