Економска катастрофа Кроација Ерлајнса

ЗАГРЕБ: Кроација Ерлајнс је у првом кварталу 2020. године остварила оперативни губитак у висини од 95,7 милиона куна, што са нето резултатом финансирања даје нето губитак од 110,5 милиона куна.
k
Фото: Youtube Printscreen

То је наведено у најновијем извјештају хравтске компаније, преноси хрватски портал Индекс и додаје да је као главни разлог наведена пандемија корона вируса која је довела до обуставе већине летова.

Како би се прилагодила новим условима, компанија од марта предузима одређене мере у циљу ублажавања последице настале кризе, а ефекти примене појединих мера показаће се након првог квартала, с обзиром на то да је део мера у вези са активностима планираним за почетак летне сезоне.

У извештају је наведено да је у марту остварено тек 34 одсто планираних летова, тако да је укупан број путника мањи 22 одсто.

Смањење у домаћем редовном саобраћају је 25 одсто, а у међународном 21 одсто у односу на први квартал 2019. године.

Повећање нето губитка од 12 посто у односу на први квартал 2019. године директна је последица смањеног броја летова и броја превезених путника, што се посебно односи на март.

Забележен је и пад трошкова пословања од 5 одсто, што је резултат смањења нивоа промета.

Трошкови пословања у односу на први квартал 2019. године смањени су за 17,9 милиона куна, наведено је у извештају.

Указано је да ће у другом кварталу бити много видљивији разоран ефект кризе, пошто је од априла до 11. маја Кроација Ерлајнс обављао само један лет дневно и то на линији Загреб-Франкфурт-Загреб.

Од тог датума уведена су још 4 лета дневно - 2 за Сплит и 2 за Дубровник. Службени почетак летења на осталим рутама још увек је неизвестан, наведено је у извештају.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести