НОВА ВРСТА ОНЛАЈН ПРЕВАРЕ У СРБИЈИ Поклања тојоту из Новог Сада на савет пастора

„Моје име је Лахмунд Марко, желео бих да донирам возила (Тојота РАВ4)”, гласи опис огласа објављеног на сајту polovniautomobili.com.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com/screenshot/polovniautomobili.com

Како пише „Новосађанин”, јер ауто је, наводно, из Новог Сада, путује у Сједињене Америчке Државе, пошто је дуго био у иностранству и поклања прелепи аутомобил јер му је то предложио пастор.

Ако нисте ништа разумели, нормални сте.

Ово је још једна од оних „нигеријских превара”, о којима пишемо већ петнаестак година. Некад давно стизали су нам мејлови с порукама да смо добитници великог наследства и да је потребно само да пошаљемо број текућег рачуна, или су нас мамили да се претплатимо на сервисе који су нам после, за непостојеће услуге, наплаћивали огромне своте.

Шта је циљ ових огласа?

- Социјални инжењеринг представља све покушаје да вас неко превари: да вам украде податке, изнуди новац - рекла је недавно Ина Пољак, психолошкиња која је специјализована за социјални инжењеринг. - С развојем технологије, ови напади постају све софистициранији и теже их је провалити. Обично у томе учествују стране фирме које сада користе ChatGPT за превођење.

Фото: screenshot / polovniautomobili.com

Овај „Новосађанин” није завршио курс српског језика, нити историју: коришћење пастора могло би да прође у мултиконфесионалном Новом Саду, али је онда ћирилица мало проблематична. Добро, ни падежи баш нису у сагласју, а ни ментална садржина, пошто је наш Марко мало у Србији боравио као стручњак, па мора да иде у САД, па зато поклања „предивни аутомобил”, и то на пасторов савет, ако смо се добро пробили кроз гомилу лоше склепаних реченица. А и није поклон, заинтересовани треба да „испљуну” хиљаду еврића. И слика аутомобила је, вероватно, украдена.

Иако није лингвиста, наш Марко је стручњак за аутомобиле. Све је лепо и детаљно попунио: и годиште и кубикажу, чак имамо и опис унутрашњости и изгледа седишта. Додуше, провучено је мало кроз оне табеле да он није власник возила, али ко ће да мари кад је цена повољна, само позив вас дели од ове савршене прилике.

 


Наводни поклон, стварна превара

До сада смо добијали и СМС поруке од „Поште”, на мети су редовно банке и јавне институције, „оглашавао” нам се и НИС, продавали су нам замену за бубреге и преко Фејсбука и Инстаграма, имамо чак и примере претњама осветничким фотографијама. Да поклањају аутомобиле нови је метод, право освежење.

Сви ови марифетлуци имају заједничко име: социјални инжењеринг.


 

А кад смо код позива, ако сте заинтересовани за ово возило, наравно, треба да контактирате продавца преко Вајбера.

Фото: screenshot /polovniautomobili.com

Како од овог месеца нема више скривених бројева, просто укуцавање понуђеног броја телефона открива да се иза њега крије „Фризијац Крагујевац”. Ако је стварно из Крагујевца и фризира аутомобиле, можда још добро и прођете. Међутим, по свему судећи, Фризијац је ипак неки Нигеријац: ова земља позната је по преварама које укључују различите облике онлајн превара путем мејла, СМС-а и друштвених мрежа. Неке од ових превара повезане су с криминалним групама из Русије. Фишинг, о коме смо више пута писали, „специјалност” је кинеских превараната, а Индија, која је једна од водећих земаља у ИТ индустрији, позната је и по својој „мрачној страни”, јер одатле долазе бројни СМС преваранти.

И. Радоичић
Фото: screenshot 
/ polovniautomobili.com 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести