Припремљен лекс специјалис за јефтине станове

ВРАЊЕ: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила у Врању да ове године може да прочне градња око 8.000 станова за припаднике снага безбедности, као и да је то министарство већ припремило предлог закона - лекс специјалиса којим ће се градња станова у шест градова прогласити за пројекат од националног интереса.
mihajlovic stanovi, tanjug video
Фото: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug (Video)

Михајловић је на конференцији за новинаре рекла да очекује да ће се предлог лекс специјалиса убрзо наћи на седници владе, као и да очекује да се првих 190 станова гради у Врању.
“Очекујемо да Министарство финансија у наредних десетак дана утврди предлог услова финансирања, које ће за грађане бити под повољним условима и свакако ће предвидети да држава да субвенције односно учествује у трошковима".
Она је додала да ће други градови у Србији, осим Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Краљева и Врања, који су заинтересовани да се укључе у програм, доставити одговоре на упитник који им је послат и дати предлоге локација на којима би ти станови могли да се граде.
На питање новинара да ли ће се јефтини станови градити и за друге грађане, Михајловић каже да ће се тек видети да ли ће тај пројекат станоградње моћи да се прошири и на друге категорије.
Рекла је да је могуће да изградња станова за снаге безбедности почне управо у Врању, јер је локација у потпуности опремљена.
"Изградња станова за снаге безбедности је важан пројекат за Србију. Откако је пројекат у децембру представљен, шест градова који су одмах укључени у програм већ су припремили локације, које је министарство прегледало и које су комунално и инфраструктурно опремљене", рекла је она.
Михајловић је обишла у Врању локације за изградњу јефтиних станова за припаднике војске, полиције и безбедносних служби, где ће од априла до јуна почети да се гради првих 190 станова.
Министарка је обиласком локација за станове код Основне школе "Светозар Марковић" започела посету Врању и Пчињском округу.
Реч је о становима за запослене у војсци, полицији и безбедносним службама, а Михајловић каже да ће цена јефтиних станова бити око 500 евра по метру квадратном у Београду, а у унутрашњости јефтиније.
У Врању су, од шест понуђених локација, три већ спремне за градњу. 
Тај град има потребу за градњу укупно 818 станова.
Михајловић је истакла да је у Пчињском округу у одржавање путева у претходне три године уложено око 1,5 милијарди динара, а да ће ове године бити уложено још близу 500 милиона динара.
Она је нагласила да ће наставити са праксом да посете градовима у Србији користи да директно разговара са грађанима и поручила осталим министрима да је, без обзира што живимо у времену дигитализације, потребно сачвати директан контакт са грађанима.
“Кад неко не може да реши имовинске односе са комшијама, то се можда чини као мали проблем, али за грађане са којима сам имала прилике да разговарам, тај проблем је велики, јер због тога на пример не могу да озаконе кућу", навела је.
Михајловић се током посете Врању састала са начелником Пчињског округа Срећком Пејковићем и челницима локалних самоуправа из округа, као и са градоначелником Врања Слободаном Миленковићем. 
Након тога, одржан је пријем за грађане Врања који су имали прилику да потпредседници владе изнесу своје проблеме и предлоге.
Градоначелник Врања Миленковић је захвалио министарки на подршци које тој локалној самоуправи дају министарство и Влада Србије.
Истакао је да је Врање понудило локацију која је у потпуности инфраструктурно и комунално опремљена и плански дефинисана, и на којој је могуће изградити 190 станова.
Миленковић је рекао да је Врање једна од првих локалних самоуправа које је донело план капиталних улагања за период 2018-2022, као стратешки документ за планирање буџта и развој града.
Такође је захвалио министарству и Путевима Србије на реконструкцији пута Крива Феја-Врањска Бања, у дужини од седам километара, рекавши да је тај пут важан за развој туризма у том крају.

Снизити цене пројеката за озакоњење кућа

ВРАЊЕ: Министарство грађевинарства ће покренути иницијативу да пројектантске куће снизе цене пројеката потребних за озакоњење објеката, пошто се показало да велики број грађана, посебно у источној и јужној Србији, не може да их плати, најавила је министарка Зорана Михајловић.
Реч је о пројектима изведеног стања објеката.
"Ако желимо да грађани заиста добију шансу да озаконе своје куће и станове, што је циљ Закона о озакоњењу објеката, онда морамо да покушамо да на неки начин униформишемо цене пројеката који су потребни за озакоњење, као и да те цене буду ниже", рекла је Михајловић новинарима у Врању.
Истакла је да та иницијатива резултат разговора са грађанима, а посебно на југу Србије, који су јој указали на то да због високих цена пројеката не могу да озаконе своје куће, иако желе да искористе шансу коју им даје Закон о озакоњењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести