Харадинај: Војска Косова ће бити на северу и југу

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, рекао је новинарима, након усвајања сета закона, који иницирају трансформацију КБС у тзв.војску, да ће њени припадници бити распоређени по целом Косову, на југу и северу.
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Уз честитку грађанима, он је рекао да нема разлога за забринутост.

Харадинај је у изјави новинарима на српском језику рекао да косовска војска неће бити употребљена, како је навео, против свог народа.

"То је војска свих грађана, ми ћемо увек бити за мир. Војска неће бити окренута против својих грађана, јер и на југу као и на северу они су као код своје куће. Војска Косова никада неће бити употребљена против њих ", тврди Харадинај, пренео је Експрес онлајн.

Војска постојала, сада добила и одбрамбени мандат 

Косовски премијер Рамуш Харадинај, поводом данашње одлуке о формирању војске, рекао је да је она већ постојала, али као Косовске безбедносне снаге (КБС), а да је сада добила мандат да као армија брани Косово, те најавио да ће војска остати лако наоружана и устврдио да она не представља опасност yа српски народ.

Он је у интервјуу немачкој агенцији ДПА, који преноси Дојче Веле, на упозорење министара спољних послова НАТО да није прави тренутак да се од јединица за заштиту од катастрофа КБС прави армија, одговорио да Косово није бирало тренутак. 

“Процес трансформације КСБ је почео пре десет година, иначе уз активну асистенцију и помоћ наших НАТО-партнера међу којима је и Немачка. Сада смо стигли до тачке где је ово логичан корак”, објаснио је он. 

Харадинај каже да ће формирање војске трајати, како је предвиђено, десет година, И да ће тек тада бројати 5.000 људи, а да тренутно има 3.000. 

Такође најављује да ће војска остати при лаком наоружању. 

Харадинај је негирао да та војска представља претњу за српско становништво на Косову, те тврди да су се Срби прикључили КБС и да само Београд није срећан због тога.

На питање колико је Срба у КБС Харадинај је одговорио да их је око осам процената. 

„Када сам недавно у Урошевцу делио потврде регрутима, у публици су седеле и аплаудирале српске породице када су била прозивана имена њихових синова или кћери. Додуше, неки Срби су напустили КБС, јер су српске власти отворено претиле или застрашивале њихове породице", тврди Харадинај. 

На констатацију да западни партнери реаговали и пре три недеље када је Приштина увела царине од 100 одсто на српску робу, он је казао да је "Србија увек чинила практично немогућим увоз косовске робе". 

"Тражиле су се потврде о пореклу које наравно нису признаване, јер не признају Косово као државу. Камиони са косовским таблицама нису пуштани у земљу. Говорили су о ветеринарским прописима", објаснио је он. 

Он је оптужио Србију да води крајње агресивну и деструктивну кампању против Косова. 

"Где год може, спречава чланство Косова у међународним организацијама - у спортским савезима, у УНЕСКО, ево сада и у Интерполу. Од тога се коначно морамо одбранити и због тога су уведене царине", поруучује Харадинај. 

Што се дијалога тиче, признаје да је " исклизнуо из шина", алитврди, не због мера Приштине, већ зато што се, како он каже, однедавно разговара о територијама и границама. 

"Већ и сама та реторика је опасна за читав регион. Нико на Балкану није у потпуности задовољан постојећим границама. Ако се питања граница једном отворе, онда ће бити врло тешко да се поново затворе. Морало би да се рачуна са немерљивим трагедијама, како су то показали ратови из 90-их година", рекао је Харадинај агенцији ДПА.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести