У петак ЖРЕБ 59. ДНЕВНИКОВОГ ТУРНИРА У МАЛОМ ФУДБАЛУ Сећања навиру, успомене се множе...

У спортским такмичењима по нокаут систему, на коме се и Дневникова традиција заснива, једни ће тек сопствену вредност да упореде са осталим учесницима, али већини је у основи мотив да се пласирају што ближе вредном фонду награда, где у знатном проценту и срећа учествује.
п
Фото: Екипа Партизана, првог победника Дневниковог турнира 1962. године (приватна архива)

Доста ће и од жреба да зависи. Отуда и интересовање за свечаност у петак, у вили Москва у Ветернику, у чијој је бити жребање 160 екипа у седам узрасних категорија 59. Дневниковог турнира у малом фудбалу.

Свечану ставку уводног програма чиниће и промоција нове седморице становника Куће Дневникових легенди. Ове године критеријум је заснован на захтеву да су будући становници истовремено проглашени за најбољег играча и најефикаснијег стрелца. Међу њима је и сведок историје Дневникових турнира, 81-годишњи Марко Зубер из, двоструки лауреат првог такмичења, одржаног 1962. године.

- Не могу да вам опишем колико сте ме дирнули овим чином – била је реакција Марка Зубера, када је сазнао за Дневникову идеју. – Био је то један од најлепших момената у мом животу. Становао сам у Дому ученика у Николајевској, тамо смо имали рукометно игралиште, где смо се обично делили у екипе навијача прволигашких клубова. Ја сам предводио Партизанове навијаче. Победили смо и тада решили да се пријавимо на турнир који је Дневник организовао, не слутећи да ћемо постати прва карику у ланцу сјајне традиције. Узели смо двојицу из Војводине и једног играча из Звезде и под Партизановим именом, у конкуртенцији 40-ак екипа,стартовали победом против озбиљне екипе Славије. Мало, мало, ето нас у полуфиналу, на стадиону у Дунавском парку. Победимо Подбару са 1:0, а у финалу и Цибалију, састављену од лигашких фудбалера, са 2:1. Ја сам дао сва три гола у те две утакмице. Следеће године (1963.), у сајамској дворани,уз четири првопласиране екипе са првог турнира, учествовали су још екипе Војводине, Новог Сада, Студенти и екипа Радничких спортских игара.Изгубисмо на пенале од Војводине, било је 4:4. Мене је тада Ловћенац регистровао, играо сам три сезоне и једном приликом постигао сам 12 голова на једној утакмици.

Фото: Марко Зубер данас са друштвом у Бачкој Тополи (приватна архива)

Партизан први победник

Први победник Дневниковог турнира 1962. године, екипа Партизана играла је у саставу: Нандор Прел, Марко Зубер (капитен), Милован Балабан, Раде Николић, Мика Јовић, Дража Кубуровић и Триван Пољански.


Сећања навиру, успомене се множе. Података безброј, довољно за први корак у изради Монографије Дневниковог турнира поводом његовог 60. издања за годину дана. Пренос жребања (петак, 18 часова) је на Јутјуб каналу „златног спонзора“, компаније "Меркур икс тип".

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести