Нова тура писаца на „софи“ у Булевар буксу

„Булевар букс“, књижара која свира од 7. до 10. јуна, позива публику на „Софу“ – књижевни фестивал.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Шесту годину заредом, на Булевару Михајла Пупина у Новом Саду, окупиће се људи који знају да пишу и они које воле да читају, како би могли да поразговарају. Теме неће бити само књижевне, него и све оне друге које нас се тичу.

Из „Булевар букс“ поручују да шест година може бити довољно како би се рекло да је традиција успостављена. У организацији се јако радују томе, у нади да ће се радовати сви они који ће да учествују и прате програме.  Четири дана биће прилике да се упозна савремено поетско и прозно стваралаштво у региону, а Фестивал је замишљен и као музички спектакл, па неће изостати и добре забаве.

- У претходних пет година, колико фестивал траје, између осталих, имали смо прилике да угостимо Милену Марковић, Џевада Карахасана, Бориса Дежуловића, Горана Марковића, Милицу Вучковић, Слободана Тишму, Инга Шулцеа, Марчела, Сашу Савановић, Огњенку Лакићевић, Марка Томаша, Мињу Богавац, Зорана Предина, Лану Басташић, Филипа Грујића... – подсећају организатори, најављујући и нова имена. - Ове године оправдавамо, овим именима стечени реноме, и најављујемо нове госте - абецедним редом: Маријана Чанак, Драган Великић, Дамир Каракаш, Ненад Марић (Краљ Чачка), Пеца Поповић, Жарко Радаковић, Феђа Штукан и Анте Томић.

Маријана Чанак је ауторка романа „Клара, Клариса“ који је издао управо „Булевар букс“, тако да ће разговор са њом у среду, који ће водити Андреа Попов Милетић, бити представљање кућне ауторке. Маријана Чанак је и регресотерапеуткиња, ученица филозофије ифа, тако да разговор обећава.

Истог дана, Небојша Нови Миленковић водиће разговор са Драганом Великићем, писцем који вредно ствара већ неколико деценија. Драган Бабић ће, пак, у четвртак модерирати разговор са Жарком Радаковићем, писцем из Новог Сада, који је по?еднако познат и као врстан преводилац. Радаковићеве књиге често су настајале у сарадњи са Давидом Албахаријем, а најпознатији преводи дела Петера Хандкеа, али и Никоса Казанцакиса.

Разговор са Феђом Штуканом после тога модерираће Тамара Сријемац. Штукан је глумац из Сарајева и љубитељ есктремних спортова. Најекстремније што је у животу радио описао је у аутобиографији „Бланк“, а тиче се учешћа у рату, наркоманије, алкохолизма и проналажења смисла.

На „Софи“ у новосадској Књижари која свира „Булевар букс“, у петак, 9. јуна, са Бранкицом Драшковић наћи ће се Ненад Марић, познатији као Краљ Чачка. Очекује се да ће нешто и отпевати, али овај пут повод је не само његова музика, него и збирка поезије „Земља није мој дом“, објављена прошле године.

Таман добар шлагворт за гостовање човека који је добар део живота посветио музици о којој страсно пише – Пеца Поповић. Разговор са њим водиће још један рок новинар, како се то некад звало – Петар Јањатовић. За сам крај шестог издања „Софе“, у суботу, 10. јуна, писац Дамир Каракаш направиће самостални перформанс, а после њега, ништа мање перформативан, очекује се наступ Николе Шкорића који ће угостити Анту Томића.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести