Слогом и знањем до слатког грожђа

Виноградарску славу Светог Трифуна, карловачки произвођачи грожђа и вина обележили су по традицији у винограду Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру

новосадског Пољопривредног факултета у Сремским Карловцима, где су освећени славски колач и лоза, те обављено симболично прво орезивање те племените биљке у овој години, а потом и дегустирана њихова вина. Том чину присуствовао је и помоћник покрајинског секретара за пољопривреду и заштиту животне средине Марко Ровчанин, који је, честитајући славу виноградарима и пожелевши им плодну и берићетну годину, рекао да се уз добру аграрну политику, која је први пут заједничка на нивоу државе, можемо надати добрим резултатима. Он је истакао да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду ове године, као и претходних, расписати конкурсе за виноградаре и воћаре и да се они могу очекивати у наредном периоду.

– Позивам све да заједно мењамо пољопривреду и да нешто за шта имамо потенцијал и дато нам је од Бога, унапредимо на добробит наших поколења – рекао је Ровчанин. – Свима је циљ да, ако смо могли у 15. веку  да извозимо вино с наше Свете Фрушке горе, то радимо и данас. Али, зато нам требају слога, снага и знање. Сигуран сам у то да с оваквим потенцијалом у Департману и жељом виноградара, можемо то урадити. 

Славу је виноградарима честитао и продекан пољопривредног факултета проф. др Бранко Ћупина, нагласивши да се Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру истиче бројним активностима иза којих стоје велики резултати. Као пример навео је успехе двеју сорти насталих на Департману на такмичењима изван граница Србије. Реч је о сортама пробус и сила, од којих је прва лане проглашена и ректорским вином.

– Ова сремска и фрушкогорска земља благословена је великим даром да даје добар виноградарски плод и зато ће ваша жртва бити посебно благосиљана од Светог мученика Трифуна јер на свој начин настављате то дело које је он чино - рекао је свештеник протојереј мр Јован Милановић. –Нека молитве које смо прочитали за благослов винограда и поља буду свима испуњене и надајмо се да ћемо у догледно време, после Преображења, имати разлога за радост – видети винограде пуне, грожђе слатко таман онолико колико је потребно и с јесени благословене плодове од грожђа. 

По други пут кум виноградарске славе био је Ђорђе Коларовић, чији задатак је, између осталог, био и да ореже лозу, чиме се, по предању, на празник,Светог Трифуна означава почетак тог, значајног посла у виноградарству.

З. Милосављевић

Чокоти одолели мразу

– Иза нас је доста хладан период, који, на сву срећу, по прелиминарним истраживањима, у Сремским Карловцима није оставио већа оштећења по чокот – рекао је директор Департмана за воћарство и виноградарство доцент др Драгослав Иванишевић. – То не важи за целу Србију, али, срећом, овог пута смо ми, чини се, добро прошли, тако да приступамо резидби на уобичајени начин. Код сорти које су мало осетљивије измрзло је до 30 одсто окаца, што ће можда условити мало веће оптерећење чокота при резидби него што је то убичајено. Надамо се да ћемо током вегетације имати добре временске услове, али они нису једини фактор потребан за добијање доброг и квалитетног рода.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести