76. годишњица рације у Јужној Бачкој: Сећањем против злочина

Црквеним поменом у православном храму Преноса моштију Светог оца Николаја и полагањем венаца испод спомен-плоче на згради општине у Жабљу је јуче централним поменом обележена 76. годишњица злогласне јануарске Рације у јужној Бачкој, која је почела 4. јануара 1942. године и за три недеље однела више од 4.000 живота цивила, међу којима је био велики број жена, деце и стараца.
1
Фото: Dnevnik.rs

Парастос жртвама Рације служио је епископ бачки Иринеј уз саслужење великог броја свештеника те епархије, након чега је у проповеди нагласио да се не сме заборавити страдање невиних људи, али да није довољно само чувати успомену на њих већ треба и говорити о тим страшним догађајима да се никада више не би поновили.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је на скупу испред зграде општине Жабаљ да је неопходно суочити се с прошлошћу да би се избегло да се такви страшни догађаји понове у будућности.

Фото: Dnevnik.rs

"Свим невиним жртвама тог страшног и обезљуђеног времена одајемо заслужену пошту, с истим порукама које данас шаљемо из Жабља: да мржња више никада не сме да овлада људским душама, а невина крв да испрља било чије руке и да никада више не сме да буде ни злочина, ни освете – рекао је Мировић. – Свака невина жртва заслужује помен и поштовање, а ниједан злочин не може да има ни оправдање ни помиловање."

Свака невина жртва заслужује помен и поштовање, а ниједан злочин не може да има ни оправдање ни помиловање (Игор Мировић)

Он је нагласио да је и у времену безумља и злочина било људи који су се држали части и речи, помињући председника мађарске владе грофа Пала Телекија који је извршио самоубиство јер је Мађарска Миклоша Хортија, склапајући пакт с Хитлером, погазила документ о вечном пријатељству с Југославијом. Поменуо је и Ендреа Бајчи Жилинског, посланика мађарског парламента који је 19. јануара 1942. године јавно говорио о страшном злочину које су мађарске трупе починиле у Бачкој, у којем су страдали и жене и деца, и тражио да се одговорни најстроже казне.

Фото: Dnevnik.rs

"Све су нам то путокази части којих треба да се држимо. Зато и јесте изузетно важно да се, увек и на сваком месту, заједно супротстављамо макар и најмањим назнакама националне или било које друге мржње и да се одлучно и доследно боримо против свега што поново може да нас супротставља и дели", истакао је Мировић.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић изјавио је да је 4. јануара 1942. године окупатор отпочео свој крвави пир, незапамћен на овим просторима.

" Као што се знају имена сваке невине жртве, знају се и имена злочинаца. Зато терет савести не можемо наметати једном народу – поручио је Божић, додајући да, спомињући се бројних невиних жртава страдалих само зато што су припадали другом народу и вероисповести, „учинимо све да се тај злочин не понови, нити да оде у заборав“.

Као што се знају имена сваке невине жртве, знају се и имена злочинаца. Зато терет савести не можемо наметати једном народу (Чедомир Божић)

Мађарске снаге Миклоша Хортија у Другом светском рату, које су, након капитулације Краљевине Југославије, преузеле контролу над Бачком, почеле су организовану акцију ликвидације махом српског становиштва у Шајкашкој области око Божића, почев од Туциндана, 4. јануара, а као повод су искористили војнички окршај с малобројним Шајкашким партизанским одредом. Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942. године, отпочела је у Шајкашкој области, наставила се у Новом Саду и завршила у Бечеју. Током ње су мађарске окупационе снаге на најсвирепији начин убиле и под лед бациле више од 4.000 Срба, Јевреја и Рома.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести