ЧЕТВРТ ВЕКА БИТКЕ НА КОШАРАМА У једној од најтежих битака БРАНИЛА СЕ ОТАЏБИНА (ВИДЕО)

Пре 25 година, на данашњи дан, започела је Битка за Кошаре. Борба на тадашњој југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однела је 108 живота.
1
Фото: MUP Srbije/youtube/printscreen

Напад је био силовит, изненадио је Војску Југославије. ОВК је заузела караулу, али није успела дубље да продре на Косово и Метохију, што је био основни циљ напада.

Пре 25 година, око 1.500 припадника ОВК уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације и инструктора напало је рејон карауле Кошаре на југословенско-албанској граници.

Напад на фронту ширине неколико километара почео је рано ујутро 9. априла 1999. године. До 9. априла НАТО није гађао Кошаре, али јесте друге положаје на југословенско-албанској граници. Карула је лоцирана на обронцима Проклетија, недалеко од Ђаковице и Дечана.

 

У том тренутку на фронту је било нешто више од 100 припадника граничних јединица Војске Југославије (ВЈ). Због жестоких напада из ваздуха, али и диверзија ОВК већа помоћ није могла одмах да стигне. Процена војног врха била је да ће копнени напад највероватније кренути из Македоније где се већ налазило око 16.000 војника НАТО, а претпоставке да ће главни напад ићи преко Кошара није било.

Тај део територије био је у зони одговорности 125. моторизоване бригаде која је реорганизовала своје јединице, борила се са терористима ОВК у Метохији и стално била на удару НАТО-а, тако да од почетка рата до 9. априла није успела да се у потпуности припреми за заустављање напада на Кошарама.

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести