ЂУРЂЕВ УРУЧИО СРПСКО ОДЛИКОВАЊЕ НАУТИЦАЈНЕИЈЕМ РУСКОМ МИТРОПОЛИТУ ИЛАРИОНУ АЛФЕЈЕВУ

Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге уручио српско одликовање Крст Вожда Ђорђа Стратимировића најутицајнијем руском митрополиту Илариону Алфејеву као и амбасадору Лоначаревићу и Варнави секретару српске епархије будимске у Мађарској.
б
Фото: приватна архива

Високо признање носи име по команданту српских војних снага за време револуције у Аустрогугарској 1848. године. Вожд Ђорђе Стратимировић је био неприкосновена личност у историји Српске Војводине, али и српске историје, као војни вођа Срба током 1848. извојевао је више победа, те је на тај начин сачувао бројне цркве и манастире, а српски народ сачувао од страдања и уништења.

 Орден је установљен након преноса посмртних остатака вожда Стратимировића из Беча у Сремске Карловце.

Фото: приватна архива

Церемонија уручивања одликовања је одржавна непосредно након Литургије у храму Светог Георгија у Будимпешти којој су, поред великог броја верника, присуствовали митрополит будимпештански и мађарски господине Иларион из Руске православне цркве као и Тигран Гарибиан, министар-саветник у Амбасади Руске Федерације у Будимпешти и амбасадор Републике Србије у Будимпешти Александар Лончаревић.

Ђурђев је захвалио Његовом Преосвештенству Епископу будимском господину Лукијану на гостопримству а затим је говорио о значају неговања успомене на племениту породицу Стратимировић и особито на вожда Ђорђа Стратимировића.

Ђурђев је говорио и о српско-мађарском пријатељству али и о српско-руским везама и пријатељству и у том смислу је приступио свечаном чину одликовања заслужних.

Александар Ђурђев одликовао је Крстом вожда Ђођа Стратимировића Његово Високопреосвештенство Митрополита будимпештанског и мађарског Илариона Алфејева, амбасадора Александра Лончаревића и протосинђела Варнаву Кнежевића за верно служење Богу и Православној цркви као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства а особито за значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања Српске Војводине.

Фото: приватна архива

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести