Ескобар: САД ће активније да подстиче дијалог Београда и Приштине

ВАШИНГТОН: Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Балкан Габријел Ескобар изјавио је да Вашингтон сматра да би Београд и Приштина требало да се договоре у оквиру структуре дијалога који води ЕУ, додајући да ће САД подржати имплементацију свега на шта они пристану.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Ескобар је у интервјуу за Глас Америке, одговарајући на питање да ли ће САД бити више укључене у дијалог, рекао да је Европска унија посреденик у дијалогу, да то мора тако остати, а да га Вашингтон потпуно подржава.

Најавио је да ће САД бити много активније док подстичу Београд и Приштину да пристану на састанке, да се сагласе да примене споразуме који су већ постигнути и да активно напредују у решавању неких од отворених питања, укључујући нестале особе, енергију и друге кључне теме.

"Што се тиче тога како ће се формирати дневни ред, када ће бити заказани наредни састанци, то питање бих препустио својим колегама у Европској унији који се тиме баве", додао је Ескобар.

На питање да ли сматра да постоје услови за слободне и фер изборе у Србији, посебно узимајући у обзир ситуацију у медијима, Ескобар је рекао да је Вашингтон јасно ставио до знања властима у Србији да опозиција треба да има сва права да слободно учествује на изборима, а да је такође јасно саопштио опозицији да не подржава бојкот.

"Не верујемо да су бојкоти ефикасно политичко средство. Људи би требало да буду у могућности да бирају између разних опција и из разних разлога за лидере своје земље и зато опозиција не треба да бојкотује", истакао је Ескобар.

Он сматра да влада треба да створи све неопходне услове за слободне и поштене изборе, додајући да САД у том погледу такође веома блиско сарађују са европским партнерима и са ОЕБС-ом да би обезбедиле смернице и метрику помоћу којих може да се мери и једно и друго.

На питање да ли то значи да не мисли да сада постоје услови за слободне и поштене изборе, Екобар је одговорио да су сви избори јединствени и нови и захтевају праћење, подршку и учешће свих политичких актера.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести