Јоксимовић: Задржан континуитет приступног процеса Србије

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је отварањем Поглавља 9 у приступним преговорима Србије са ЕУ и потписивања претпрситупне помоћи ИПА 2018. од 179,1 милиона евра, Брисел послао позитиван сигнал Србији да се на њу рачуна као на озбиљног кандидата, а то ће такође бити од велоког значаја за грађане и привреду.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Мислим да је Брисел јуче послао позитиван сигнал Србији да се на нас рачуна као на озбољног кандидата који задржава динамику у претприступном процесу. Отварање сваког поглавља показује да улазимо дубоко у реформе, што мислим да је веома важно", рекла је она гостујћи на ТВ Пинк.

Јоксимовић је додала да је јако добро што је Србија у свим околностима када се месецима прича да нема проширења, успела да отвори поглавље и додала да никаквих позитивних сигнала нити помака није било за остатак региона.

"Читав контекст према политици проширења већ дуже време неповољан је и у том смислу је заиста се мора бити малициозан да се не похвали оно што је Србија јуче урадила", рекла је Јоксимовић.

Она је навела да се Поглавље 9 односи на сектор финансијских услуга, односно банкарство, сектор осигурања, тржисте капитала и инвестиционих фондова.

"Што се тиче потенцијални инвеститора, грађана, корисника банкарских услуга, осигуравајућих друштава, тржисног капитала, инвестициони фондови, на потпуно исти начин биће регулисана њихова понуда на тржисту и сет услуга које пружају гарађанима онако како је то предвиђено за грађане ЕУ. То подиже конкуренцију која може дати бољу понуду, а штитимо кориснике тиме што нудимо сет услуга као грађанима у ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Она је казала да је отварање Поглавља 9 показало да су све реформе које је влада преузела у претходном периоду донеле конкретне помаке у стабилизацији макроекономских и макрофинансијских оквира у земљи.

"Отварање поглавља је признање досадасњих успеха реформи, али истовремено и улазак у нови пакет реформи који ће директно донети користи и приведи и грађанима", рекла је министарка.

Јоксимовић је похвалила НБС која је директно била задужена за ово поглавље иштичући да су на челу са гувернерком Јоргованком Табаковић показали висок ниво професионализма, а нацрт за преговарачку позицију је одмах приихваћен.

"Ово је показатељ тимског рада, и успех владе и НБС и добар је сигнал", рекла је министарка.

Она је говорећи о приликама у ЕУ рекла да би до 2. јула требало би да буде конституисан Европски парламент и да је потребно да државе чланице усагласе читав "пакет" који се односи на то ко ће заузимати које место и позицију.

"Компликвана је ситуација и земље и партије су први пут у ситуацији да свако мора са сваким да прича", рекла је она и додала да још увек кадровска и партијска решења нису резултирала конкретним предлозима.

"Добро је бити део ЕУ, јер пре или касније сви седну за један сто и свако тражи мимимум својих интерса у општем консензуу и на крају нађу прагматично решење", рекла је министарка.

Она је додала да верује да ће се наћи компромисно решње.

Такође је истакла да је све то значајно и за европски пут Србије.

Она је истакла и да постоје државе које су несклоне просисрењу и да није Србија није разлог због чега грађани неких европских земаља нису наклоњени проширењу.

Јоксимовић каже да је Балкан потпуно део европског идентитета и да је већи део земаља - Румунија, Бугарска, Грчка па и делом Хрватска, већ у ЕУ.

Јоксимовић је истакла да је Влада Србије, односно председник Александар Вучић поставили балансирану и и одговорну позицију Србије у међународним односима и да ширимо коалицију пријатељстава.

Она је навела да су европске интеграције приоритет за Србију и да се то не мења.

Подсетила је и да потписиваје претпрситупне помоћи ИПА 2018. од 179,1 милиона доноси велике користи за грађане будући да ће тај новац између осталог бити опредељен за постројења за пречишћавање отпадних вода, предузетништво засновано на иновацијама, унапређење енерегетске ефикасности у многим установама...

"То су важне и конкретне ствари и морамо наставити овим путем у циљу бољег живота за грађане", закључила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести