Нови Сад ИТ центар Србије

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је министарку за државну управу и локалну самоуправу Ану Брнабић, а након тога су одржали састанак

с представницима ИТ компанија које послују у Новом Саду, као и представницима Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. 

– Пре састанка с представницима ИТ сектора, разговарали смо о темама које се тичу локалне самоуправе, као што је Закон о финансирању локалних самоуправа, висина плата у јавном сектору, максималан број запослених, али и о проблему с државним апотекама и другим важним питањима – нагласио је Вучевић. – Састанак с представницима ФТН-а и компанија које запошљавају око 5.000 људи је веома значајан, и намера нам је да истрајно радимо на стварању бољег амбијента за рад таквих компанија. Договорили смо се да заједнички инсистирамо на повећању квоте за упис на ИТ смеровима на Универзитету у Новом Саду јер привреда за таквим кадром има реалну потребу. Осим тога, циљ нам је да млади по завршетку студија одмах нађу посао.

Министарка Брнабић рекла је да је фантастично што је управо Нови Сад, а не Београд, ИТ центар Србије, и да на томе посебно треба захвалити Факултету техничких наука. 

Она је након састанка с представницима ИТ компанија у Новом Саду рекла да је дошла да учи од најбољих, да види како Влада може више подржати ИТ компаније, али и како успех који је тај сектор постигао у Новом Саду могу постићи и други градови по Србији. Ана Брнабић је рекла да се нада да ће у октобру моћи да се врати у Нови Сад и да ће том приликом моћи, с колегама из Владе Србије, да престави оквирни план шта ће држава урадити у наредном периоду да би подржала ИТ сектор.

– Данас сам дошла да учим, да видим које су то најбоље праксе у Новом Саду, како сте постигли све што сте постигли и како вам Влада може помоћи да постигнете још више – рекла је министарка Брнабић новинарима након састанка с представницима десет ИТ компанија, којем је присуствовао и градоначелник Вучевић, као и декан Факултета техничких наука Раде Дорословачки. – Такође, дошла сам да видим и како ви нама можете помоћи да то што је постигнуто у вашем граду, применимо и на другим местима

Она је навела да је Нови Сад својеврсни ИТ центар Србије, и одличан пример укрштања привреде и образовних институција.

А. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести