ОЕБС осудио ИНЦИДЕНТЕ У СРПСКОЈ и ФБиХ током Божића и Дана Републике

САРАЈЕВО: Мисија ОЕБС-а у БиХ осуђује сваки поступак и говор подстакнут предрасудама или мржњом и указује с великом забринутошћу на недавни пораст броја оваквих инцидената, који су се десили на одређеним локацијама у Републици Српској, у вези са обелезавањем православног Божића и Дана Републике Српске, те у ФБиХ, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.
oebs
Фото: Dnevnik.rs

"Нажалост, овакви догађаји постају образац и пракса, те током периода обележавања православног Божића и 9. јануара поново сведочимо претњама и узнемиравању у одређеним деловима Републике Српске, што је укључивало колоне возила, јавна окупљања на којима су учесници носили ватрено оружје, вређање на националној основи, те величање ратних злочинаца. И у ФБиХ су забележени инциденти, укључујући и наношење штете имовини у поседу Срба. Овакве демонстрације застрашивања и силе сеју страх и уносе поделе у заједнице које се труде да иду напред и обнове нарушено поверење" стоји у саопштењу.

Према подацима прикупљеним у оквиру програма праћења, који проводи Мисија, како наводе у саопштењу, упркос показатељима и иницијалним доказима о постојању предрасуда, "надлежни ретко адекватно поступају у вођењу истраге и кривичном гоњењу починилаца, а изостају и друге потребне радње".

"Понављање инцидената ове врсте, указује на постојање културе некажњавања, јер су досадашње реакције надлежних институција имале мали или никакав учинак на сузбијање или спречавање понављања оваквих појава. Међутим, уважавајући наведено, истичемо да су након недавних дешавања у Власеници и Сребреници органи реда реаговали адекватно и брзо, не обазирући се на све већи притисак јавности и позиве да занемаре своје законске обавезе. Мисија такође поздравља и осуду ових инцидената", наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Они су позвали надлежна тужилаштва да спроведу детаљну истрагу и добро размисле о могућим оптужбама и мотивима, уважавајући и домаће кривичне прописе и обавезујућу судску праксу Европског суда за људска права.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести