Селаковић: Приоритети економска дипломатија и сународници

БЕОГРАД: Константе спољне политике Србије су очување мира и стабилности у региону, европске интеграције, дијалог о Косову и Метохији, као и развој регионалних односа, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
s
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Гостујући на ТВ Пинк он је као посебан приоритет министарства истакао бригу о сународницима у региону и дијаспори, али и економску дипломатију.

Он је нагласио и да се у последњих шест година Србија привредно опоравила и променила своје привредно лице.

Недостаје нам економска дипломатија, тиме треба више да се бавимо. Имамо чиме да тргујемо и шта да продајемо. Имамо 103 дипломатска представништва, а Министарство спољних послова треба да буде један од главних промотера Србије, рекао је он.

Тренутно Србија има 32 упражњена места за дипломатске представнике у инострансту, рекао је он и додао да су упражњена и три руководећа у културним центрима у иностранству.

Говорећи о пријатељима које Србија има у свету он је оценио да захваљујући озбиљној, мудрој и визионарској полтици наша земља има коме да се обрати какда је тешка ситуација, и када треба помоћ, али и да сада и Србија може да помогне што дуго није био случај.

Селаковић је навео традиционална пријатељства са Руском Федерацијом и Кином, државама са африкчког континент и из арапског света, а као земље пријатеље у ЕУ навео је Мађарску и Кипар.

Ми треба да покушамо да градимо озбиљна партнерства у међународној заједници, рекао је он и навео да се Србија труди да то учини и са земљама запада посебно истакавши односе са САД на чијем унапређењу ради нови амбасадор Марко Ђурић.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести