ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Борићемо се до последњег тренутка! Никад српски народ неће пристати на бесмислене оптужбе!

Председник Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић састали су се данас у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине РС Ненадом Стевандићем.
1
Фото: Tanjug/Predsednistvo

Теме разговора биле су односи Републике Српске и Србије, као и најављена Генерална скупштина УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.

Обраћање председника Вучића

- Данас сам разговарао са председавајућим председником Генералне скупштине Уједињених нација. У понедељак ћу послати специјалног изасланика код председника Генералне скупштине Уједињених нација са мојим писмом и тражити да добро размотре кршење свих процедура. Наиме, обавеза је да се питањем БиХ бави Савет безбедности у складу са повељом Уједињених нација, зато што је и даље реч о нестабилном региону, зато што и даље ту постоје и међународне снаге, чак и оно што они називају високи представник, да није, не би постојао и не би га слали.

- Зашто ово говорим? Зато што они хоће да пребаце гласање са Савета безбедности на Генералну скупштину Уједињених нација да од нечега од чега зависи очување мира они желе да пребаце на причу на културу мира и културу сећања. Онда су прекршили и другу ствар од тога да је потребно две трећине управо зато што се ради о нечему што може да угрози или очува мир.

- Дакле, то су процедурални разлози. Суштински разлози, рекао бих. Поставио бих 3 питања свима из НАТО-а, пошто је јасно да су главни спонзори НАТО земље плус Руанда, дакле, главни спонзори су велике силе, Немачка под број 1, Велика Британија, Америка, Француска, сви остали, Турска, наравно. Ваљда им није лако о Јерменима да причају, па се позабавили Србима и свима другима. Њих седамнаест укупно, укључујући и Словенију, ваљда су оставили по страни Хрвате и још неке који ће да буду много гласни, али да баш не би ишли толико да нас унижавају, да не бисмо смели да причамо о Јасеновцу и свим осталим српским стратиштима. Дакле, моје питање за све њих, а што сад? То је моје прво питање. Обележавате 29. годишњицу, па није он чак ни округла годишњица. А што нисте 28? Што нисте 25? Што нисте 26? Што нисте чекали 30?

- Надам се да ће ми одговорити, али пошто тај одговор уз сву моју наду нећу добити, рећи ћу вам га одмах. Зато што знају да ће да имају мање влада који би то подржали следеће године него што је то случај данас? Зато што глобални југ добија све више простора у свету, земље се ослобађају колонијалних стега, неће више да им служе и да их слушају као што су их слушали тада и то је један од разлога. Моје друго питање је хоће ли ова резолуција да додатно подели народе и земље у свету или ће то да буде једногласно као и сваки пут што је усвајано? Само желим да вас обавестим. Резолуција о геноциду или холокаусту да би се ограничио на јеврејске народе из 2005. јер нису Немци проглашени за геноцидни народ због онога што су учинили у Крагујевцу, Краљеву или Јајинцима, већ само због онога што су учинили Јеврејима. Дакле, увек су биле једногласно усвајане. Да ли ви стварно мислите да ће да буде ово једногласно усвојено? Република Српска није део Уједињених нација. Републику Српску не слушају чак ни у Босни и Херцеговини када има другачији став и не уважавају га. И Србија ће сама политичким средствима да се супротстави свим НАТО земљама, од Турске до Немачке, с тим да знамо да су нам шансе минималне, али ћемо се борити до последњег тренутка. Председник Додик је тражио да се Србија бори, ми ћемо се борити до последњег тренутка и за сваки глас. А онда се ви правдајте како сте то донели одлуку који ће да буде 65 за, срачунајте им све ове земље, европски, оне што контролишу у Океанији, оне што контролишу на северноамеричком континенту и део исламских земаља. Део. Јер део свакако неће да иде уз оне који су колонијалисти и уз оне који мисле да могу да доминирају светом, својим диктатима. А шта ћете радити када добијете свега 10, 15 или 20 гласова више од те који су против. Једини противник вам је мала Србија. Русија је имала свега седам гласова у Генералној скупштини. Ја вам сад кажем, ми ћемо да имамо много, много пута више. Моје треће питање је, а шта то радите у региону? Шта је смисао?

Фото: Tanjug/Predsednistvo

- Да прво Србима у БиХ кажете, не, ми нећемо с вама, ви сте геноцидни народ, а да вашим комшијама у Србији кажете, е, не интересује нас тај део аутопута и можемо једну траку да направимо за вас геноцидаше, а ми ћемо фини и поштени да идемо у ове друге две траке. Или ћете рећи, не, то нема везе, то је однос према прошлости, стварно? Председник Додик је рекао неке тешке ствари, велике ствари, ја сам замолио руководство Републике Српске да сваког дана разматрају, размишљају, да виде шта им је чинити, да морамо да покушамо готово по сваку цену да сачувамо мир, међународни поредак, да нас у закони међународни једина брана њиховом свеукупном насиљу, насиљу моћних који би да се перу за разне ствари у савременом свету данас, али ћемо свакако радити свакодневно.

- Коментар Немачке амбасадорке јуче на брифингу у УН је срамотан, а иначе она јасно, шта вам је подсвест, је рекла кад је представник Мађарске саопштио да није ово најпаметнији тренутак и најбољи тренутак, они нису рекли није то за српски народ или за Републику Српску, него је рекла, каже, па за Србију никад није време, е нек је за вас време, нек ви нисте починили геноцид. Све може да буде инверзно у савременом свету, ама баш све. И ваљда су мислили да ће сви да се тресу од страха и да брину за своје функције, како људи не познају српски народ. И тог дана, кад будете усвајали ту резолуцију, ако је будете усвајали, и тог дана показаћемо вам колико смо поносити и да нас никада нећете под‌јармити и никада српски народ неће пристати на све ваше. Притиске, уцене и бесмислене обтужбе. На сваком месту истаћићемо наше заставе, наша национална обележја. Да им покажемо да Србију и Српски народ никада неће моћи да сруше, ма колико се трудили. Оно што ми морамо да радимо због инцидената који су се догодили у претходна два дана у Новом Пазару, ми морамо да чувамо мир по сваку цену са нашом бошњачком браћом. Ни зашто они нису криви људи, они су само натерани да морају да слушају.

- Да нам укину срце и да нам оставе најтежи ожиљак на души српског народа моћи ће да виде да никада неће моћи да покоре слободарски српски народ, а нашу тробојку нећемо само у срцу носити већ ће бити најпопуларнија застава у целом свету. Живела Србија - закључио је Вучић.

Обраћање Милорада Додика

- Дошао сам овде са најодговорнијим људима из РС да председника Вучића обавестим о ситуацији, мимо процедуре покренуте процесе на нивоу УН по питању Сребренице коју желе да квалификују као геноцид. Прво рекао сам и јавно говорим да се геноцид није десио, да је геноцид измишљена форма у којој су покушали да сатанизује читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде које су биле на судовима у Хагу то пребаце на колективну одговорност тог једног народа, српског народа.

- Наравно да ћу све учинити да до петог када имамо наш Васкршњи сабор уверим председника Вучића да подрже све одлуке које намерава Република Српска да донесе. Ми сматрамо да је ово директно рушење могућности да се живи заједно у БиХ, да тај измишљени акт у Уједињеним нацијама је упућен без сагласности органа БиХ, да се лажно представљају као да представљају БиХ што наравно није тако. Они представљају само муслиманску односно бошњачку страну и директно су уперени против Републике Српске и српског народа.

- Све се то чини и све је то у тренутку, када се вешто користи оно што се данас дешава у Гази, где су страдања далеко већа и надмашују све познате у последње време, али се жели фокус задржати управо, искључиво на Републику Српску и Српски народ. Председник Вучић је могао да се не бави овим питањем, ја сам му захвалан, јер вјерујем и знам да није као у нека бивша времена када смо долазили овде и када је за мање ствари било мање спремности да се помогне и разуме Република Српска. Данас сматрам да Република Српска ће својим акцијама, а пре свега, ми ћемо имати седницу Народне скупштине 18. и 19. организоваћемо један велики народни митинг у Бања Луци против овога следа који се намерава одржати.

Додик је напоменуо, да ће Република Српска напустити одлучивање у БиХ, ако се донесе таква одлука о геноциду. Додао и је то да неко упорно покушава да свали кривицу на Србе, а траже суживот.

- То је заиста нешто што је абсурдно, нема никаквог смисла, не води никаквом помирењу и не може ништа да значи. Дакле, у Сребреници је на том истом простору погинуло, убијено, три и по хиљаде Срба и нешто око 4.100 Бошњака. Страдање Срба је одбачено као такво, а само се фаворизује прича о страдању Бошњака. То је потпуна једна спекулација и превара, који су још мислили да би оправдали бомбардовање које је НАТО вршио мимо одлука Савета безбедности и других надлежних институција. И све се, дакле, наставља у једном следу игнорисања и историјских чињеница и чињеница на терену, а наравно и жеље да се изгради савремена будућност. Захвалан сам Вучићу јер ме је саслушао - рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести