НА СКЕНЕРУ "ДНЕВНИКА" Како се градио Вошин победнички систем

У великом стилу. Тако су кошаркаши Војводине прославили звање првака Кошаркашке лиге Србије (КЛС), пошто су у последњем колу домаћег првенства у Краљеву надиграли и Слогу са 99:91, у утакмици која је била ревијалног карактера, највише због тога што су Новосађани дан раније обезбедили статус најбољег на шампионату.
КК Војводина
Фото: КК Војводина

Како су рекли из табора ривала након утакмице, састав са севера Србије показао је највећи континуитет добрих игара и због тога се на крају нашао тамо где је и требало да буде, када се у обзир узму партије у 30 кола КЛС.

Током тих 30 дуела, односно најмање 1200 минута кошарке, било је и суморних момената, попут оног у Панчеву, када је Тамиш шокирао Војводину, или оног у Вршћу и Ваљеву, када су спољни фактори покушали да умешају прсте и поремете, испоставиће се, незадрживи поход црвено-белих. Било је и спектакуларних тренутака, попут победе над Спартаком после продужетка, у једном од дуела који су обележили сезону, тројке Петра Ракићевића са пола терена за славље против Младости, тројке Марка Љубичића у Чачку, након што су Новосађани сазидали зграду од промашаја… Из пораза су учили, са ивице пораза се небројено пута враћали, а из победа градили самопоуздање. Све то била је добитна, шампионска комбинација. Војводина је систем, а систем побеђује и у овом случају осваја КЛС.

И свега овога вероватно не би ни било да екипа није била повезана на неком вишем нивоу. Како другачије може да се објасни када некадашњи НБА ас, Џеред Канингем, иначе резервисани и суздржани Американац на прослави победе заигра уз чувену “ћирибу-ћириба” и буде један од најактивнијих? Бољег примера тога нема, о чему је говорио и капитен новог шампиона КЛС, Марко Љубичић.

– Желео бих да истакнем оно што сте имали прилику и да видите током целе године. Ми смо тим и код нас нема одређених појединаца који ће сваку утакмицу да се истакну и то ми је јако драго. Када се погледа, то је неки параметар за успех. Честитам Војводини, честитам Новом Саду, честитам свима који су нас пратили ове године. Показали добру кошарку и надам се да ћемо овако наставити и испунити циљеве које смо ставили испред нас. Као капитен много сам поносан на екипу, на млад стручни штаб који заједно са Милошем ради фантастичан посао и сигурно да им није лако да на два фронта припремају екипу и то под неким императивом резултата. Нас очекује даљи наставак АБА 2 лиге и Суперлига – рекао је Љубичић.


Одбрана и скок донели пехар

Кошаркаши Војводине сезону у КЛС завршили су као најбоља одбрана лиге. Са тек 102 примљена поена на 100 поседа, новосадска екипа је дефанзивно најквалитетнија, према напредној статистици. Такође, са 36,7 скокова била је без премца у домаћем шампионату, тако да је јасно шта је црвено-белима донело велики успех.


Стратег најбољег тима КЛС, Милош Исаков-Ковачевић нешто више пажње посветио је окршају против Слоге.

– Заиста смо се трудили да покажемо поштовање у сваком смислу и према противнику и према игри. Слога је одиграла одлично прво полувреме, имала нестварне проценте у шуту, јер били су инспирисани и спремни за нас и ја им овом приликом честитам. Они су ухватили форму пред крај сезоне, у последњих осам утакмица код куће имали су седам победа. И ова утакмица је била права такмичарска што показује број поена. Желео бих да се захвалим својим играчима. Најзахвалнији смо Богу што је нама омогућено да себе, после ових 30 кола, назовемо првацима КЛС и пробаћемо да то нешто, што мислим да смо заслужили од горе, добрим, квалитетним и поштеним радом, наставимо и да пробамо ову сезону, која је већ историјска, да направимо још бољом – подвукао је Исаков-Ковачевић.

За Војводину одмора нема. Већ у среду од 17 часова у малој сали Спенса дочекаће Сутјеску у другом четвртфиналном мечу серије АБА 2 лиге. У првом дуелу, Новосађани су славили са пет разлике, што је предност коју треба да сачувају, уколико желе даље.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести