Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KO ZNA DA OREZUJE – ZARAĐUJE DOBRANO: I DO 10.000 DINARA DNEVNO! Vinogradarima manjka radnika, a posla na pretek do sredine oktobra

24.09.2025. 15:44 15:53
Piše:
Izvor:
BizPortal
виноград
Foto: Pixabay

Sezonski poslovi u vinogradima donose ozbiljnu zaradu za one koji žele da rade.

Dnevnica berača grožđa trenutno iznosi oko 4.500 dinara za posao od jutra do kasnog popodneva, dok oni koji se odluče za zahtevnije poslove rezidbe mogu zaraditi i do 10.000 dinara dnevno.

Vinogradari priznaju da radne snage manjka i da je sve teže pronaći iskusne radnike. Razlog je jednostavan – rezidba je složen i odgovoran posao, jer lošim potezom može da se ugrozi rod, ne samo u tekućoj sezoni, već i u narednim godinama. Zato je i plaćen znatno više.

grožđe
Foto: Pixabay

Vinogradar Zoran kaže da dnevnica za rezidbu ne ide ispod 8.000 dinara, čak bude i 10.000 dinara.

– Pošto lošom rezidbom vinograda može da se uništi berba grožđa, ne samo za tu godinu, nego i nekoliko idućih, taj posao mora biti dobro plaćen. Dobre rezače moguće je naći, ali su retki, jer ima dosta priučenih. Kod mene taj posao radim ja – navodi Zoran i dodaje da pod vinogradima ima oko pet-šest hektara zemlje gde gaji više sorti grožđa – i stonih i vinskih.

– Ova godina je po rodu počela odlično, ali su kasnije zbog suše počeli problemi, pa su smanjeni prinosi, ali je kvalitet grožđa ostao odličan, mada se sa kišom situacija popravlja. S radnom snagom međutim imamo problema, ali vinogradarima su od velike pomoći mašine koje odrađuju posao do samog čina berbe i rezanja. Većina nas ima mašine – navodi on za „Politiku”.

vino
Foto: Pixabay

Vinogradari danas imaju problem da nađu sezonske radnike.

U jednoj vinariji iz Ćuprije kažu da za sada ne upošljavaju strance sezonce, već se oslanjaju na meštane i firmu iz okoline Ćuprije koja im obezbeđuje radnu snagu. Ističu da u sezoni berbe dnevno se angažuju od 12 do 15 berača grožđa.

– Imamo istu ekipu radnika, što je srećna okolnost, ali ti ljudi ipak imaju u proseku oko 60 godina, što znači da ni oni neće moći još dugo tim poslom da se bave. Ipak, uspevamo da se izborimo s izazovima oko angažovanja radne snage – ističu oni.

Berba grožđa trajaće do sredine oktobra

Sezona berbe grožđa počela je krajem avgusta i trajaće sve do sredine oktobra, zavisno od vremenskih uslova.

Izvor:
BizPortal
Piše:
Pošaljite komentar
TARAŠKI VINOGRADARI IMAJU RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO Prinos grožđa odličan, a kvalitet obećava
виноград

TARAŠKI VINOGRADARI IMAJU RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO Prinos grožđa odličan, a kvalitet obećava

22.09.2025. 12:39 12:40
VINOGRAD NA KABLARU POSTAO PORODIČNA ZABAVA, PA MU SE I NAJMLAĐI RADUJU „Najlepše je kad svi sednemo i ocenjujemo plodove svog truda: prokupac, tamjaniku, šardone i pino noar”, kažu Tomići
вино

VINOGRAD NA KABLARU POSTAO PORODIČNA ZABAVA, PA MU SE I NAJMLAĐI RADUJU „Najlepše je kad svi sednemo i ocenjujemo plodove svog truda: prokupac, tamjaniku, šardone i pino noar”, kažu Tomići

09.09.2025. 16:03 16:08
DETONACIJE U SPAVAĆOJ SOBI! MELENČANI U BORBI SA PLINSKIM TOPOM "Vinogradari ih koriste da rasteraju čvorke, postoji opasnost da nas rasteraju"
Ilustracija, Dnevnik / Printscreen YouTube Good Life Inc.

DETONACIJE U SPAVAĆOJ SOBI! MELENČANI U BORBI SA PLINSKIM TOPOM "Vinogradari ih koriste da rasteraju čvorke, postoji opasnost da nas rasteraju"

07.08.2025. 08:51 09:50