Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDAN SASTOJAK PRETVARA OBIČNU KAFU U NAPITAK BEZ GORČINE I VEĆ GA IMATE U KUHINJI Prokuvajte organska jaja, sameljite ljusku i uživajte!

09.11.2025. 13:41 13:48
Piše:
Izvor:
Krstarica
kafa
Foto: Pixabay.com

Ljuske jajeta sadrže kalcijum-karbonat koji neutrališe kiseline. Kada se dodaju pre kuvanja ili u gotovu kafu, ukus postaje neverovatan.

Ljuske jajeta svi bacamo, a one su zapravo riznica korisnih minerala. Postoje teorije da je ona prepuna korisnih sastojaka – ima pregršt kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, cinka, fluora, fosfora i hroma. Ako dodate ljuske od jajeta u kafu dobićete uravnoteženiji i manje gorak napitak, efekat je magičan.

Moja svekrva ih je svakog jutra dodavala u kafu, a kada mi je objasnila zašto, odmah sam počela da radim isto. Rezultat? Kafa je postala blaža, ukusnija i prijatnija za stomak.

jaje
Foto: Pixabay.com

Zašto ljuske jajeta dodavati u kafu?

Prirodne kiseline u kafi često daju gorak ukus. Ljuske jajeta sadrže kalcijum-karbonat koji neutralizuje te kiseline. Kada se dodaju u mlevenu kafu pre kuvanja ili u već pripremljen napitak, ukus postaje uravnoteženiji i manje gorak.

Kako se pripremaju ljuske jajeta?

Pravi se od organskih jaja. Operite ih, stavite u vrelu vodu i prokuvavajte 10 minuta. Ne koristite ljusku od sirovih jaja. Prokuvane ljuske osušite, stavite u rernu na 150 stepeni deset minuta. Na kraju ih izblendirajte. Prah čuvajte u frižideru. Dnevno uzimajte 1,5 do tri kašičice. Taj prah se dodaje u kafu – jednostavno i efikasno.

kafa
Foto: Pixabay.com

Dodatne koristi u domaćinstvu

Osim u kafi, korisne su i u bašti kao kompost bogat mineralima, za čišćenje kamenca, pa čak i za negu kože i kose.

Osušene sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge „uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

Pune su kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke. Samo ih osušite i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvajte prah u tegli kako bi vam uvek bio nadohvat ruke. Pomešajte ovaj prah s malo zemlje za cveće, i stavite na mesto gde je potrebno malo đubriva.

Da li je bezbedno?

Da – ako se pravilno operu i osuše, nema rizika. Važno je da se ne koriste sirove ljuske bez prethodne pripreme.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
U njegovim rukama ljuske jaja postaju mozaici

U njegovim rukama ljuske jaja postaju mozaici

14.04.2017. 18:01 19:24
AKO VIDITE OVE PROMENE NA LJUSCI JAJETA, BACAJTE GA Može biti opasno po zdravlje
јаја

AKO VIDITE OVE PROMENE NA LJUSCI JAJETA, BACAJTE GA Može biti opasno po zdravlje

06.02.2025. 12:41 12:54
Gobleni na ljusci jajeta previše čak i za „Ginisa”

Gobleni na ljusci jajeta previše čak i za „Ginisa”

17.06.2018. 11:19 11:20