broken clouds
10°C
09.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2176
usd
101.6191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДАН САСТОЈАК ПРЕТВАРА ОБИЧНУ КАФУ У НАПИТАК БЕЗ ГОРЧИНЕ И ВЕЋ ГА ИМАТЕ У КУХИЊИ Прокувајте органска јаја, самељите љуску и уживајте!

09.11.2025. 13:41 13:48
Пише:
Извор:
Крстарица
kafa
Фото: Pixabay.com

Љуске јајета садрже калцијум-карбонат који неутралише киселине. Када се додају пре кувања или у готову кафу, укус постаје невероватан.

Љуске јајета сви бацамо, а оне су заправо ризница корисних минерала. Постоје теорије да је она препуна корисних састојака – има прегршт калцијума, гвожђа, бакра, мангана, цинка, флуора, фосфора и хрома. Ако додате љуске од јајета у кафу добићете уравнотеженији и мање горак напитак, ефекат је магичан.

Моја свекрва их је сваког јутра додавала у кафу, а када ми је објаснила зашто, одмах сам почела да радим исто. Резултат? Кафа је постала блажа, укуснија и пријатнија за стомак.

jaje
Фото: Pixabay.com

Зашто љуске јајета додавати у кафу?

Природне киселине у кафи често дају горак укус. Љуске јајета садрже калцијум-карбонат који неутрализује те киселине. Када се додају у млевену кафу пре кувања или у већ припремљен напитак, укус постаје уравнотеженији и мање горак.

Како се припремају љуске јајета?

Прави се од органских јаја. Оперите их, ставите у врелу воду и прокувавајте 10 минута. Не користите љуску од сирових јаја. Прокуване љуске осушите, ставите у рерну на 150 степени десет минута. На крају их изблендирајте. Прах чувајте у фрижидеру. Дневно узимајте 1,5 до три кашичице. Тај прах се додаје у кафу – једноставно и ефикасно.

kafa
Фото: Pixabay.com

Додатне користи у домаћинству

Осим у кафи, корисне су и у башти као компост богат минералима, за чишћење каменца, па чак и за негу коже и косе.

Осушене самељите у блендеру док не добијете фини прах. Помешајте га са содом бикарбоном у односу 1:3, потом додајте воду или сирће и овом мешавином можете чистити загореле шерпе или плехове, каменац на WC шољи и друге „упорне” наслаге код којих обична средства за прање не помажу.

Пуне су калцијум-карбоната који је добар за биљке. Само их осушите и самељите у прах или колико је год ситно могуће. Чувајте прах у тегли како би вам увек био надохват руке. Помешајте овај прах с мало земље за цвеће, и ставите на место где је потребно мало ђубрива.

Да ли је безбедно?

Да – ако се правилно оперу и осуше, нема ризика. Важно је да се не користе сирове љуске без претходне припреме.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
У његовим рукама љуске јаја постају мозаици

У његовим рукама љуске јаја постају мозаици

14.04.2017. 18:01 19:24
АКО ВИДИТЕ ОВЕ ПРОМЕНЕ НА ЉУСЦИ ЈАЈЕТА, БАЦАЈТЕ ГА Може бити опасно по здравље
јаја

АКО ВИДИТЕ ОВЕ ПРОМЕНЕ НА ЉУСЦИ ЈАЈЕТА, БАЦАЈТЕ ГА Може бити опасно по здравље

06.02.2025. 12:41 12:54
Гоблени на љусци јајета превише чак и за „Гиниса”

Гоблени на љусци јајета превише чак и за „Гиниса”

17.06.2018. 11:19 11:20