KAD PADNE ŠEĆER ILI BANU GOSTI, SPASAVAJU OVE ČOKO-KIKIRIKI ŠTANGLICE Izgledaju kao iz poslastičarnice, a prave se u jednoj činiji
Ako ste ljubitelj slatkiša koji su brzo gotovi, ne zahtevaju pečenje i pritom su zdraviji od klasičnih varijanti, ove čoko-kikiriki štanglice će vas oduševiti!
Podsećaju na bajaderice, savršene su kao užina, desert ili kad vam iznenada padne šećer, a priprema traje svega nekoliko minuta. I najbolje od svega – potrebna su vam samo četiri sastojka!
Recept za štanglice sa kikiriki puterom i čokoladom (bez pečenja)
Sastojci:
- 2 šolje (512 g) prirodnog kikiriki putera bez dodatih ulja
- 5 kašika (74 ml) javorovog sirupa
- 6 kašika (38 g) kokosovog brašna
- 1 šolja (168 g) crne čokolade.
-
Priprema
Obložite kvadratni pleh (20x20 cm) papirom za pečenje, ostavljajući višak papira preko ivica da biste kasnije lakše izvadili štanglice.
U srednjoj činiji pomešajte kikiriki puter, javorov sirup i kokosovo brašno. Mešajte dok se ne dobije gusta i kompaktna masa.
Ravnomerno utisnite smesu u pripremljeni pleh. Stavite u zamrzivač na 5-10 minuta da se površina stegne.
Za to vreme otopite čokoladu u mikrotalasnoj (u intervalima od 30 sekundi uz mešanje) ili na pari.
Prelijte otopljenu čokoladu preko sloja sa kikiriki puterom i poravnajte špatulom.
Stavite pleh u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2-3 sata (ili preko noći), dok se čokolada ne stegne.
Izvadite iz pleha pomoću papira, isecite na štanglice oštrim nožem.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.
Saveti i varijacije
Kikiriki puter: Obavezno koristite prirodni kikiriki puter bez dodatih ulja i šećera. Ako koristite puter s dodatim uljima, smesa neće imati pravu strukturu.
Zaslađivač: Umesto javorovog sirupa, možete koristiti sirup od agave ili med.
Dodaci po želji: U bazu možete dodati seckane orašaste plodove, čija semenke, suvo voće ili proteinski prah za dodatnu vrednost i teksturu.
Za ljubitelje slanog-slatkog: Pospite malo krupne morske soli preko čokoladnog sloja pre nego što se stegne – sjajna kombinacija!
Ove štanglice su odlične za nošenje, posluženje gostima ili kao desert nakon obroka, a svi će misliti da ste ih kupili u nekoj fensi poslastičarnici. Brzo, jednostavno i bez griže savesti!