КАД ПАДНЕ ШЕЋЕР ИЛИ БАНУ ГОСТИ, СПАСАВАЈУ ОВЕ ЧОКО-КИКИРИКИ ШТАНГЛИЦЕ Изгледају као из посластичарнице, а праве се у једној чинији
Ако сте љубитељ слаткиша који су брзо готови, не захтевају печење и притом су здравији од класичних варијанти, ове чоко-кикирики штанглице ће вас одушевити!
Подсећају на бајадерице, савршене су као ужина, десерт или кад вам изненада падне шећер, а припрема траје свега неколико минута. И најбоље од свега – потребна су вам само четири састојка!
Рецепт за штанглице са кикирики путером и чоколадом (без печења)
Састојци:
- 2 шоље (512 г) природног кикирики путера без додатих уља
- 5 кашика (74 мл) јаворовог сирупа
- 6 кашика (38 г) кокосовог брашна
- 1 шоља (168 г) црне чоколаде.
-
Припрема
Обложите квадратни плех (20x20 цм) папиром за печење, остављајући вишак папира преко ивица да бисте касније лакше извадили штанглице.
У средњој чинији помешајте кикирики путер, јаворов сируп и кокосово брашно. Мешајте док се не добије густа и компактна маса.
Равномерно утисните смесу у припремљени плех. Ставите у замрзивач на 5-10 минута да се површина стегне.
За то време отопите чоколаду у микроталасној (у интервалима од 30 секунди уз мешање) или на пари.
Прелијте отопљену чоколаду преко слоја са кикирики путером и поравнајте шпатулом.
Ставите плех у фрижидер и оставите да се хлади најмање 2-3 сата (или преко ноћи), док се чоколада не стегне.
Извадите из плеха помоћу папира, исеците на штанглице оштрим ножем.
Чувајте у херметички затвореној посуди у фрижидеру или замрзивачу.
Савети и варијације
Кикирики путер: Обавезно користите природни кикирики путер без додатих уља и шећера. Ако користите путер с додатим уљима, смеса неће имати праву структуру.
Заслађивач: Уместо јаворовог сирупа, можете користити сируп од агаве или мед.
Додаци по жељи: У базу можете додати сецкане орашасте плодове, чија семенке, суво воће или протеински прах за додатну вредност и текстуру.
За љубитеље сланог-слатког: Поспите мало крупне морске соли преко чоколадног слоја пре него што се стегне – сјајна комбинација!
Ове штанглице су одличне за ношење, послужење гостима или као десерт након оброка, а сви ће мислити да сте их купили у некој фенси посластичарници. Брзо, једноставно и без гриже савести!