Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LESKOVAČKI ŠTOS ZA BOLJE MESO SA ROŠTILJA Jednim začinom premažite rešetke, pomoći će u lakšem grilovanju i biće MANJE DIMA

18.09.2025. 13:35 13:43
Piše:
Izvor:
Blic žena
roštilj
Foto: unsplash.com, ilustracija

Kad je u pitanju roštilj, svako od nas ima svoje omiljene metode pripreme mesa.

Dobar roštilj-majstor nikada neće pogrešiti prilikom pripreme piletine, svinjetine, kobasica, pljeskavica i ćevapa, ali ni kad priprema sam roštilj pre grilovanja. 

Leskovački roštilj-majstori primenjuju poseban trik kako bi meso sa rešetke bilo što ukusnije i sočnije.

Najteža stvar za osobu koja pravi roštilj na otvorenom je dim koji se pojavljuje prilikom stavljanja mesa ili povrća na roštilj, ali postoji trik koji sprečava da se to dogodi. Leskovački roštilj-majstori nikada ne prilaze roštilju bez jednog začina koji obuzdava dim i ujedno čini da meso sa rešetke bude boljeg ukusa.

roštilj
Foto: unsplash.com, ilustracija

Trik u koji se kunu je posipanje soli preko rešetke direktno na žar. Pored toga što će intenzivirati ukus hrane, so će takođe pomoći u regulisanju temperature i dima koji je neizbežan nusproizvod roštiljanja.

So pomaže u smanjenju prekomernog dima, jer ima sposobnost da apsorbuje masnoću koja kaplje na ugalj i na taj način sprečava sagorevanje. Pored toga, so takođe pomaže u održavanju konstantne temperature i ravnomernoj raspodeli toplote, tako da ćete i meso i povrće lakše izgrilovati.

Izaberite prirodni drveni ugalj, jer će on hrani dati najbolji ukus. Izbegavajte meki drveni ugalj ili sirovo, neosušeno drvo.

Meso bi trebalo da bude malo masnije kako bi zadržalo sočnost. Svinjski vrat, rebra, krilca i pileći batak su pravi izbor. Ako želite da pripremite junetinu na žaru, izaberite masnije komade.

roštilj
Foto: unsplash.com, ilustracija

Mariniranje je takođe važan korak u pripremi mesa. Napravite marinadu i ostavite meso nekoliko sati da apsorbuje začine.

Pre stavljanja mesa na roštilj, upalite ugalj najmanje 20 minuta ranije kako bi se uklonile nečistoće i krhotine. Pustite da se roštilj dobro zagreje i tek tada možete bezbedno da stavite meso ili povrće na rešetku.
 

 

Izvor:
Blic žena
Piše:
Pošaljite komentar
ALAT, ROŠTILJ... EVO ŠTA VIŠE NEĆETE SMETI DA DRŽITE U GARAŽI Pooštrava se uredba, novčane kazne će biti drakonske
garaža

ALAT, ROŠTILJ... EVO ŠTA VIŠE NEĆETE SMETI DA DRŽITE U GARAŽI Pooštrava se uredba, novčane kazne će biti drakonske

15.07.2025. 11:31 11:40
SVI JEDU JEDNU STVAR UZ ROŠTILJ, A TA KOMBINACIJA JE BOMBA ZA STOMAK! Gastroenterolog upozorava, ovu naviku moramo zaboraviti
Дневник

SVI JEDU JEDNU STVAR UZ ROŠTILJ, A TA KOMBINACIJA JE BOMBA ZA STOMAK! Gastroenterolog upozorava, ovu naviku moramo zaboraviti

01.05.2025. 13:00 14:51