clear sky
15°C
19.09.2025.
Нови Сад
eur
117.179
usd
99.3379
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕСКОВАЧКИ ШТОС ЗА БОЉЕ МЕСО СА РОШТИЉА Једним зачином премажите решетке, помоћи ће у лакшем гриловању и биће МАЊЕ ДИМА

18.09.2025. 13:35 13:43
Пише:
Извор:
Блиц жена
roštilj
Фото: unsplash.com, ilustracija

Кад је у питању роштиљ, свако од нас има своје омиљене методе припреме меса.

Добар роштиљ-мајстор никада неће погрешити приликом припреме пилетине, свињетине, кобасица, пљескавица и ћевапа, али ни кад припрема сам роштиљ пре гриловања. 

Лесковачки роштиљ-мајстори примењују посебан трик како би месо са решетке било што укусније и сочније.

Најтежа ствар за особу која прави роштиљ на отвореном је дим који се појављује приликом стављања меса или поврћа на роштиљ, али постоји трик који спречава да се то догоди. Лесковачки роштиљ-мајстори никада не прилазе роштиљу без једног зачина који обуздава дим и уједно чини да месо са решетке буде бољег укуса.

roštilj
Фото: unsplash.com, ilustracija

Трик у који се куну је посипање соли преко решетке директно на жар. Поред тога што ће интензивирати укус хране, со ће такође помоћи у регулисању температуре и дима који је неизбежан нуспроизвод роштиљања.

Со помаже у смањењу прекомерног дима, јер има способност да апсорбује масноћу која капље на угаљ и на тај начин спречава сагоревање. Поред тога, со такође помаже у одржавању константне температуре и равномерној расподели топлоте, тако да ћете и месо и поврће лакше изгриловати.

Изаберите природни дрвени угаљ, јер ће он храни дати најбољи укус. Избегавајте меки дрвени угаљ или сирово, неосушено дрво.

Месо би требало да буде мало масније како би задржало сочност. Свињски врат, ребра, крилца и пилећи батак су прави избор. Ако желите да припремите јунетину на жару, изаберите масније комаде.

roštilj
Фото: unsplash.com, ilustracija

Маринирање је такође важан корак у припреми меса. Направите маринаду и оставите месо неколико сати да апсорбује зачине.

Пре стављања меса на роштиљ, упалите угаљ најмање 20 минута раније како би се уклониле нечистоће и крхотине. Пустите да се роштиљ добро загреје и тек тада можете безбедно да ставите месо или поврће на решетку.
 

 

Извор:
Блиц жена
Пише:
Пошаљите коментар
АЛАТ, РОШТИЉ... ЕВО ШТА ВИШЕ НЕЋЕТЕ СМЕТИ ДА ДРЖИТЕ У ГАРАЖИ Пооштрава се уредба, новчане казне ће бити драконске
garaža

АЛАТ, РОШТИЉ... ЕВО ШТА ВИШЕ НЕЋЕТЕ СМЕТИ ДА ДРЖИТЕ У ГАРАЖИ Пооштрава се уредба, новчане казне ће бити драконске

15.07.2025. 11:31 11:40
СВИ ЈЕДУ ЈЕДНУ СТВАР УЗ РОШТИЉ, А ТА КОМБИНАЦИЈА ЈЕ БОМБА ЗА СТОМАК! Гастроентеролог упозорава, ову навику морамо заборавити
Дневник

СВИ ЈЕДУ ЈЕДНУ СТВАР УЗ РОШТИЉ, А ТА КОМБИНАЦИЈА ЈЕ БОМБА ЗА СТОМАК! Гастроентеролог упозорава, ову навику морамо заборавити

01.05.2025. 13:00 14:51