OVE VRSTE PIRINČA SE NE PERU PRE PRIPREME Postoji nekoliko vrsta, a mi vam donosimo vodič za njihovo spremanje kako ne bi došlo do KULINARSKE KATASTROFE
Da li ste među onima koji jednostavno ubace pirinač u šerpu, naliju vodu i nadaju se najboljem? Ili ga možda ispirate dok voda ne postane kristalno čista, verujući da tako uklanjate sve što treba? Pravi odgovor, kao i obično, nalazi se negde između.
Odgovor na pitanje da li treba prati pirinač pre kuvanja zavisi od vrste pirinča, načina pripreme i vaše lične kulinarske filozofije.
U nastavku saznajte kada je ispiranje neophodno, kada je potpuno nepotrebno i kako pogrešna odluka može savršenu večeru da pretvori u skrobnu katastrofu.
Basmati pirinač
Pranje: Da, uvek
Potapanje: 20-30 minuta
Sadrži dosta skroba, ispiranjem dobijamo rastresita zrna. Idealno za birijani i kari jela.
Jasmin pirinač
Pranje: Da, 2-3 puta
Potapanje: Po želji
Blago je lepljiv, ali ne previše. Savršen za tajlandsku kuhinju.
Pirinač dugog zrna
Pranje: Da
Potapanje: Po potrebi
Standard u svakodnevnoj ishrani. Ispiranjem dobijamo odvojena zrna.
Smeđi (integralni) pirinač
Pranje: Da
Potapanje: 45-60 minuta
Celo zrno, sporije se kuva. Pranjem uklanjamo nečistoće, a zadržavamo vlakna.
Crni pirinač
Pranje: Da
Potapanje: 1 sat ili preko noći
Aromatičan i bogat antioksidansima. Omekšavanje poboljšava teksturu.
Valensija pirinač (za paelju)
Pranje: Ne
Potapanje: Ne
Skrob je ključan za upijanje ukusa jela. Ispiranjem se gubi duše paelje.
Arborio i Karnaroli (za rižoto)
Pranje: Ne
Potapanje: Ne
Rižoto živi od skroba, ako ga isperete, gubite kremastost.
Beli pirinač kratkog zrna
Pranje: Da, nežno
Potapanje: 15-20 minuta
Blago lepljiv, idealan za čorbe i guste priloge.
Lepljivi (glutinasti) pirinač
Pranje: Da
Potapanje: 4-6 sati ili preko noći
Tekstura je ključ - duže potapanje stvara savršenu lepljivost za azijske poslastice.
Parboiled (predkuvani) pirinač
Pranje: Nije neophodno
Potapanje: Ne
Već termički obrađen. Ne lepi se, brzo se kuva, praktičan na tanjiru.
Divlji pirinač
Pranje: Da
Potapanje: 1 sat ili preko noći
Iako tehnički nije pravi pirinač već vodena trava, dugo potapanje pomaže u omekšavanju.
Kako se pravilno pere pirinač?
Stavite pirinač u veliku činiju. Dodajte hladnu vodu i mešajte rukom. Odlijte vodu - ako je mutna, nastavite. Ponavljajte 3-4 puta dok voda ne postane bistrija. Procedite i ostavite da odstoji 5 minuta pre kuvanja.
Svaki pirinač ima svoj karakter. Neki vole da se drže zajedno (lepljivi), dok drugi traže "lični prostor" (basmati). Pranje pirinča nije komplikovano - to je veština osluškivanja potreba vaših zrna. Ako ih razumete, i vaše jelo će ispasti savršeno, navodi Večernji list.