Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVE VRSTE PIRINČA SE NE PERU PRE PRIPREME Postoji nekoliko vrsta, a mi vam donosimo vodič za njihovo spremanje kako ne bi došlo do KULINARSKE KATASTROFE

12.06.2025. 11:19 11:38
Piše:
Izvor:
Blic žena
пиринач
Foto: Pexels/Ilustracija

Da li ste među onima koji jednostavno ubace pirinač u šerpu, naliju vodu i nadaju se najboljem? Ili ga možda ispirate dok voda ne postane kristalno čista, verujući da tako uklanjate sve što treba? Pravi odgovor, kao i obično, nalazi se negde između.

Odgovor na pitanje da li treba prati pirinač pre kuvanja zavisi od vrste pirinča, načina pripreme i vaše lične kulinarske filozofije.

U nastavku saznajte kada je ispiranje neophodno, kada je potpuno nepotrebno i kako pogrešna odluka može savršenu večeru da pretvori u skrobnu katastrofu.

Basmati pirinač

Pranje: Da, uvek

Potapanje: 20-30 minuta

Sadrži dosta skroba, ispiranjem dobijamo rastresita zrna. Idealno za birijani i kari jela.

Jasmin pirinač

Pranje: Da, 2-3 puta

Potapanje: Po želji

Blago je lepljiv, ali ne previše. Savršen za tajlandsku kuhinju.

Pirinač dugog zrna

Pranje: Da

Potapanje: Po potrebi

Standard u svakodnevnoj ishrani. Ispiranjem dobijamo odvojena zrna.

Smeđi (integralni) pirinač

Pranje: Da

Potapanje: 45-60 minuta

Celo zrno, sporije se kuva. Pranjem uklanjamo nečistoće, a zadržavamo vlakna.

пиринач
Foto: Pixabay

Crni pirinač

Pranje: Da

Potapanje: 1 sat ili preko noći

Aromatičan i bogat antioksidansima. Omekšavanje poboljšava teksturu.

Valensija pirinač (za paelju)

Pranje: Ne

Potapanje: Ne

Skrob je ključan za upijanje ukusa jela. Ispiranjem se gubi duše paelje.

Arborio i Karnaroli (za rižoto)

Pranje: Ne

Potapanje: Ne

Rižoto živi od skroba, ako ga isperete, gubite kremastost.

Beli pirinač kratkog zrna

Pranje: Da, nežno

Potapanje: 15-20 minuta

Blago lepljiv, idealan za čorbe i guste priloge.

Lepljivi (glutinasti) pirinač

Pranje: Da

Potapanje: 4-6 sati ili preko noći

Tekstura je ključ - duže potapanje stvara savršenu lepljivost za azijske poslastice.

Parboiled (predkuvani) pirinač

Pranje: Nije neophodno

Potapanje: Ne

Već termički obrađen. Ne lepi se, brzo se kuva, praktičan na tanjiru.

Divlji pirinač

Pranje: Da

Potapanje: 1 sat ili preko noći

Iako tehnički nije pravi pirinač već vodena trava, dugo potapanje pomaže u omekšavanju.

Kako se pravilno pere pirinač?

пиринач
Foto: Pexels

Stavite pirinač u veliku činiju. Dodajte hladnu vodu i mešajte rukom. Odlijte vodu - ako je mutna, nastavite. Ponavljajte 3-4 puta dok voda ne postane bistrija. Procedite i ostavite da odstoji 5 minuta pre kuvanja.

Svaki pirinač ima svoj karakter. Neki vole da se drže zajedno (lepljivi), dok drugi traže "lični prostor" (basmati). Pranje pirinča nije komplikovano - to je veština osluškivanja potreba vaših zrna. Ako ih razumete, i vaše jelo će ispasti savršeno, navodi Večernji list.
 

Izvor:
Blic žena
Piše:
Pošaljite komentar