clear sky
26°C
13.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2131
usd
101.7917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВЕ ВРСТЕ ПИРИНЧА СЕ НЕ ПЕРУ ПРЕ ПРИПРЕМЕ Постоји неколико врста, а ми вам доносимо водич за њихово спремање како не би дошло до КУЛИНАРСКЕ КАТАСТРОФЕ

12.06.2025. 11:19 11:38
Пише:
Извор:
Блиц жена
пиринач
Фото: Pexels/Ilustracija

Да ли сте међу онима који једноставно убаце пиринач у шерпу, налију воду и надају се најбољем? Или га можда испирате док вода не постане кристално чиста, верујући да тако уклањате све што треба? Прави одговор, као и обично, налази се негде између.

Одговор на питање да ли треба прати пиринач пре кувања зависи од врсте пиринча, начина припреме и ваше личне кулинарске филозофије.

У наставку сазнајте када је испирање неопходно, када је потпуно непотребно и како погрешна одлука може савршену вечеру да претвори у скробну катастрофу.

Басмати пиринач

Прање: Да, увек

Потапање: 20-30 минута

Садржи доста скроба, испирањем добијамо растресита зрна. Идеално за биријани и кари јела.

Јасмин пиринач

Прање: Да, 2-3 пута

Потапање: По жељи

Благо је лепљив, али не превише. Савршен за тајландску кухињу.

Пиринач дугог зрна

Прање: Да

Потапање: По потреби

Стандард у свакодневној исхрани. Испирањем добијамо одвојена зрна.

Смеђи (интегрални) пиринач

Прање: Да

Потапање: 45-60 минута

Цело зрно, спорије се кува. Прањем уклањамо нечистоће, а задржавамо влакна.

пиринач
Фото: Pixabay

Црни пиринач

Прање: Да

Потапање: 1 сат или преко ноћи

Ароматичан и богат антиоксидансима. Омекшавање побољшава текстуру.

Валенсија пиринач (за паељу)

Прање: Не

Потапање: Не

Скроб је кључан за упијање укуса јела. Испирањем се губи душе паеље.

Арборио и Карнароли (за рижото)

Прање: Не

Потапање: Не

Рижото живи од скроба, ако га исперете, губите кремастост.

Бели пиринач кратког зрна

Прање: Да, нежно

Потапање: 15-20 минута

Благо лепљив, идеалан за чорбе и густе прилоге.

Лепљиви (глутинасти) пиринач

Прање: Да

Потапање: 4-6 сати или преко ноћи

Текстура је кључ - дуже потапање ствара савршену лепљивост за азијске посластице.

Парбоилед (предкувани) пиринач

Прање: Није неопходно

Потапање: Не

Већ термички обрађен. Не лепи се, брзо се кува, практичан на тањиру.

Дивљи пиринач

Прање: Да

Потапање: 1 сат или преко ноћи

Иако технички није прави пиринач већ водена трава, дуго потапање помаже у омекшавању.

Како се правилно пере пиринач?

пиринач
Фото: Pexels

Ставите пиринач у велику чинију. Додајте хладну воду и мешајте руком. Одлијте воду - ако је мутна, наставите. Понављајте 3-4 пута док вода не постане бистрија. Процедите и оставите да одстоји 5 минута пре кувања.

Сваки пиринач има свој карактер. Неки воле да се држе заједно (лепљиви), док други траже "лични простор" (басмати). Прање пиринча није компликовано - то је вештина ослушкивања потреба ваших зрна. Ако их разумете, и ваше јело ће испасти савршено, наводи Вечерњи лист.
 

Извор:
Блиц жена
Пише:
Пошаљите коментар