ОВЕ ВРСТЕ ПИРИНЧА СЕ НЕ ПЕРУ ПРЕ ПРИПРЕМЕ Постоји неколико врста, а ми вам доносимо водич за њихово спремање како не би дошло до КУЛИНАРСКЕ КАТАСТРОФЕ
Да ли сте међу онима који једноставно убаце пиринач у шерпу, налију воду и надају се најбољем? Или га можда испирате док вода не постане кристално чиста, верујући да тако уклањате све што треба? Прави одговор, као и обично, налази се негде између.
Одговор на питање да ли треба прати пиринач пре кувања зависи од врсте пиринча, начина припреме и ваше личне кулинарске филозофије.
У наставку сазнајте када је испирање неопходно, када је потпуно непотребно и како погрешна одлука може савршену вечеру да претвори у скробну катастрофу.
Басмати пиринач
Прање: Да, увек
Потапање: 20-30 минута
Садржи доста скроба, испирањем добијамо растресита зрна. Идеално за биријани и кари јела.
Јасмин пиринач
Прање: Да, 2-3 пута
Потапање: По жељи
Благо је лепљив, али не превише. Савршен за тајландску кухињу.
Пиринач дугог зрна
Прање: Да
Потапање: По потреби
Стандард у свакодневној исхрани. Испирањем добијамо одвојена зрна.
Смеђи (интегрални) пиринач
Прање: Да
Потапање: 45-60 минута
Цело зрно, спорије се кува. Прањем уклањамо нечистоће, а задржавамо влакна.
Црни пиринач
Прање: Да
Потапање: 1 сат или преко ноћи
Ароматичан и богат антиоксидансима. Омекшавање побољшава текстуру.
Валенсија пиринач (за паељу)
Прање: Не
Потапање: Не
Скроб је кључан за упијање укуса јела. Испирањем се губи душе паеље.
Арборио и Карнароли (за рижото)
Прање: Не
Потапање: Не
Рижото живи од скроба, ако га исперете, губите кремастост.
Бели пиринач кратког зрна
Прање: Да, нежно
Потапање: 15-20 минута
Благо лепљив, идеалан за чорбе и густе прилоге.
Лепљиви (глутинасти) пиринач
Прање: Да
Потапање: 4-6 сати или преко ноћи
Текстура је кључ - дуже потапање ствара савршену лепљивост за азијске посластице.
Парбоилед (предкувани) пиринач
Прање: Није неопходно
Потапање: Не
Већ термички обрађен. Не лепи се, брзо се кува, практичан на тањиру.
Дивљи пиринач
Прање: Да
Потапање: 1 сат или преко ноћи
Иако технички није прави пиринач већ водена трава, дуго потапање помаже у омекшавању.
Како се правилно пере пиринач?
Ставите пиринач у велику чинију. Додајте хладну воду и мешајте руком. Одлијте воду - ако је мутна, наставите. Понављајте 3-4 пута док вода не постане бистрија. Процедите и оставите да одстоји 5 минута пре кувања.
Сваки пиринач има свој карактер. Неки воле да се држе заједно (лепљиви), док други траже "лични простор" (басмати). Прање пиринча није компликовано - то је вештина ослушкивања потреба ваших зрна. Ако их разумете, и ваше јело ће испасти савршено, наводи Вечерњи лист.