Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RAFAELO KOCKE SA JAGODAMA GOTOVE ZA SAMO NEKOLIKO MINUTA Dve sestre napravile fantastičan i LAK kolač

20.05.2025. 12:53 13:03
Piše:
Izvor:
Blic Žena
jagode
Foto: Pexels.com, ilustracija

Jagode i kokos su asocijacija na tople letnje dane, a kada se spoje nastane kolač iz snova!

Rafaelo je dobro poznati slatkiš, a kreativni fud blogeri su našli način da ga rekonstruišu i stvore kolač sa jagodama koji je toliko ukusan da ćete ga praviti čitavog leta.

Naime, sestre Najat i Nadia koje stoje iza poslastičarskog bloga Kookmutsjes osmislile su recept za Rafaelo kolač s jagodama za čiju je pripremu potrebno tek nekoliko minuta.

Recept:

Potrebno je:

Za testo: 3 jaja, 100 g granuliranog šećera, 8 g vanilinog šećera, 100 ml mleka, 75 g maslaca, 65 ml suncokretovog ulja, 175 g brašna, 10 g praška za pecivo

Fil: 400 ml mleka, 75 g granuliranog šećera, 8 g vanilinog šećera, 50 g kukuruznog skroba, 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 40 g kokosovog brašna

Glazura: 250 ml mleka, 75 g granuliranog šećera, kokosovo brašno i jagode za ukras

jagode
Foto: Pexels.com, ilustracija

Priprema:

Prvi korak je otapanje maslaca u šerpici na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u činiji izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte mleko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje i ponovno miksajte. Sledeće što dodajete su brašno i prašak za pecivo i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.

Polovinu dobivene smese izlijte u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložite papirom za pečenje ili premažete maslacem i pobrašnite. Smesu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 ℃ na 10 minuta.

Dok se testo peče, u tiganju zagrejte mleko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim skrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano mešajući, a kada se smesa zgusne, dodajte slatku pavlaku, sve dobro promešajte i sklonite fil sa vatre.

U njega dodajte izlomljenu belu čokoladu i ostavite je 1 minut, a zatim je mešajte dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodajte kokos brašno i sve dobro promešajte. Dobijenu kremu podelite na dva dela i ostavite da se ohladi.

Preko ispečenog testa premažite polovinu fila, a zatim sve prelijte ostatkom smese za testo. Kolač vratite u prethodno zagrejanu rernu na 175 ℃ i pecite oko 30 minuta. Za to vreme zakuvajte mleko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobijenu smesu prelijte preko kolača kada se ispeče te sve ostavite da se ohladi.

Za kraj kolač premažite ostatkom fila i po želji ukrasite kokosovim brašnom i jagodama!
 

Izvor:
Blic Žena
Piše:
Pošaljite komentar
MIRIŠE NA LETO Recept za najukusniji kolač od jagoda i malina – lagan, svež i prosto neodoljiv!
rolat

MIRIŠE NA LETO Recept za najukusniji kolač od jagoda i malina – lagan, svež i prosto neodoljiv!

18.05.2025. 12:03 12:09
STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU TORTU Ne peče se, izgleda kao iz poslastičarnice, a ukus je FANTASTIČAN
torta

STARINSKI RECEPT ZA SAVRŠENU TORTU Ne peče se, izgleda kao iz poslastičarnice, a ukus je FANTASTIČAN

15.05.2025. 17:09 17:16