Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sada je njihovo vreme

SALATA O KOJOJ ĆE SE PRIČATI! Zgnječeni mladi krompiri su LJUBAV na prvi zalogaj, bolji i od PEČENJA!

26.05.2025. 17:39 17:59
Piše:
Izvor:
24 sedam
pot
Foto: pixabay.com/ilustracija

Zaboravite na običan prženi krompir - sada ga gnječimo, pečemo i pretvoramo u salatu koja osvaja već na prvi zalogaj.

Ova rustična salata od zgnječenih mladih krompira je ono jelo koje ćete poželeti da pravite celo leto: spolja hrskavo, iznutra kremasto, začinjeno savršenim dresingom od senfa, belog luka i maslinovog ulja. Raste vam apetit dok čitate? Nama isto.

Najbolje od svega? Njihova sezona je u toku, pa im se i cena spušta, a celokupno jelo izgleda i miriše kao da je pripremljeno u nekoj modernoj gastro bistro kuhinji. U nastavku vas čeka recept koji ćete pamtiti i zbog ukusa, i zbog toga što je neverovatno jednostavan.

Pripremite viljuške - ova salata će nestati sa stola brže nego što možete da kažete: keks!

pot
Foto: pixabay/ilustracija

Vreme pripreme:

           35 minuta

Sastojci:

           800 g mladog krompira (što manji, to bolji)

           3-4 kašike maslinovog ulja

           1 kašika senfa

           1 kašičica sirćeta

           So i sveže mleveni biber po ukusu

           1-2 čena belog luka, sitno iseckana ili pasirana

           Svež peršun, sitno seckan

           Po želji: seckani mladi luk ili vlašac

           Po želji: malo ljute paprike ili limunove korice za osveženje

Priprema:

1. Skuvajte krompire u ljusci, u slanoj vodi, dok ne omekšaju (oko 15-20 minuta, u zavisnosti od veličine).

2. Ocedite ih, ostavite da se malo prohlade (ali da su još topli), pa blago zgnječite svaki kašikom ili dnom čaše - tako da se raspuknu, ali ostanu u komadu.

2. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite ih ili zapecite na plehu u rerni, dok ne dobiju hrskavu koricu (oko pet do osam minuta po strani, ili u rerni 15 minuta na 220 stepeni).

3. U činiji pomešajte maslinovo ulje, senf, sirće, beli luk, so, biber i seckani peršun.

4. Dodajte tople krompire u dresing, lagano promešajte da se sve lepo obloži.

5. Po želji dodajte mladi luk, vlašac ili ljutu papričicu.

5. Poslužite odmah, dok je toplo ili ostavite da se malo prohlade, jer je ukus sjajan i kad se salata služi mlaka.

6. Odlično se slaže sa grilovanom piletinom, pečenom ribom ili kao samostalni vege obrok.

Izvor:
24 sedam
Piše:
Pošaljite komentar