overcast clouds
29°C
02.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2182
usd
103.1306
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сада је њихово време

САЛАТА О КОЈОЈ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ! Згњечени млади кромпири су ЉУБАВ на први залогај, бољи и од ПЕЧЕЊА!

26.05.2025. 17:39 17:59
Пише:
Извор:
24 sedam
pot
Фото: pixabay.com/ilustracija

Заборавите на обичан пржени кромпир - сада га гњечимо, печемо и претворамо у салату која осваја већ на први залогај.

Ова рустична салата од згњечених младих кромпира је оно јело које ћете пожелети да правите цело лето: споља хрскаво, изнутра кремасто, зачињено савршеним дресингом од сенфа, белог лука и маслиновог уља. Расте вам апетит док читате? Нама исто.

Најбоље од свега? Њихова сезона је у току, па им се и цена спушта, а целокупно јело изгледа и мирише као да је припремљено у некој модерној гастро бистро кухињи. У наставку вас чека рецепт који ћете памтити и због укуса, и због тога што је невероватно једноставан.

Припремите виљушке - ова салата ће нестати са стола брже него што можете да кажете: кекс!

pot
Фото: pixabay/ilustracija

Време припреме:

           35 минута

Састојци:

           800 г младог кромпира (што мањи, то бољи)

           3-4 кашике маслиновог уља

           1 кашика сенфа

           1 кашичица сирћета

           Со и свеже млевени бибер по укусу

           1-2 чена белог лука, ситно исецкана или пасирана

           Свеж першун, ситно сецкан

           По жељи: сецкани млади лук или влашац

           По жељи: мало љуте паприке или лимунове корице за освежење

Припрема:

1. Скувајте кромпире у љусци, у сланој води, док не омекшају (око 15-20 минута, у зависности од величине).

2. Оцедите их, оставите да се мало прохладе (али да су још топли), па благо згњечите сваки кашиком или дном чаше - тако да се распукну, али остану у комаду.

2. У великом тигању загрејте мало маслиновог уља и пропржите их или запеците на плеху у рерни, док не добију хрскаву корицу (око пет до осам минута по страни, или у рерни 15 минута на 220 степени).

3. У чинији помешајте маслиново уље, сенф, сирће, бели лук, со, бибер и сецкани першун.

4. Додајте топле кромпире у дресинг, лагано промешајте да се све лепо обложи.

5. По жељи додајте млади лук, влашац или љуту папричицу.

5. Послужите одмах, док је топло или оставите да се мало прохладе, јер је укус сјајан и кад се салата служи млака.

6. Одлично се слаже са грилованом пилетином, печеном рибом или као самостални веге оброк.

Извор:
24 sedam
Пише:
Пошаљите коментар