Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SEDAM KORAKA DO SAVRŠENO BISTRE SUPE Potrebno je samo malo strpljenja

07.10.2025. 21:53 22:01
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
супа
Foto: pexels/Ilustracija

Svi znamo da skuvamo supu. U lonac stavimo meso, vodu, povrće, začine i pustimo da se kuva – to nije neka velika nauka.

Ali dobiti pravu, bistru, zlatnu supu kakvu biste poslužili bez imalo srama i u najboljoj nedeljnoj prilici – e, to je već druga priča. Bistrina supe nije samo stvar estetike, nego i pokazatelj pažnje, tehnike i strpljenja u kuvanju.

Ako vam supa često ispadne mutna, nikakav problem – u nastavku saznajte šta tačno trebate (i ne smete) raditi da bi vaša domaća pileća ili goveđa supa bila bistrija nego ikad.

U nastavku donosimo proverene korake i trikove koji će vam pomoći da vaša supa svaki put bude čista, bistra i puna ukusa.

7 Koraka do Savršeno Bistre Supe
 

Početak bez žurbe: hladna voda i meso
Za bistru supu, ključno je da meso (i kosti, ako ih koristite) stavite u hladnu vodu, a ne u ključalu. Tako omogućavate proteinima da se polako oslobode, umesto da se "zakuvaju" i stvore penu koja zamuti supu. Vodu zagrevajte polako, na srednjoj temperaturi.

Obavezno uklonite penu
Kako supa počne krčkati, na površini će se pojaviti siva ili bela pena – to su proteini koji isparavaju iz mesa. Tu penu treba pažljivo ukloniti kašikom ili cediljkom, čim se pojavi. Ako je pustite da se ponovo umeša u supu, rezultat će biti mutna tečnost.

Supa ne sme da ključa
Nakon što uklonite penu, smanjite vatru. Supa treba lagano “pucketati”, a ne ključati. Jako vrenje muti supu, razbija sastojke i stvara sitne čestice koje više ne možete ukloniti. Strpljenje je ovde ključan sastojak.

Povrće dodajte kasnije
Ako kuvate supu duže vreme, povrće (naročito šargarepu, luk i celer) dodajte tek nakon što ste uklonili penu i supa se stabilizovala. Povrće koje se predugo kuva može se raspasti i dodatno zamutiti tečnost.

Ne mešajte supu dok se kuva
Koliko god vam bilo primamljivo “proveriti kako ide”, izbegavajte mešanje. Svaki put kad promešate, podižete čestice s dna i mutite supu. Ako ste sve uradili kako treba, supa će se sama pobrinuti za svoj ukus.

Procedite kroz gazu ili sitno cedilo
Kad je supa gotova, procedite je kroz gustu cediljku ili sloj gaze. Time ćete uhvatiti sve eventualne čestice i dobiti savršeno bistru tečnost. Ako vam je posebno stalo do prezentacije (npr. za finiju večeru), ovaj korak nemojte preskočiti.

Klarifikacija (za napredne)
Ako želite restoranski nivo bistrine, možete napraviti tzv. klarifikaciju: umešajte lagano tučeni belanac u mlaku supu, pa je ponovo zakuvajte. Belanac će "pokupiti" mutne materije i podići ih na površinu. Zatim pažljivo procedite supu.

Indeks.hrS

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
Ljubičasta čarolija u tanjiru! HLADNA SUPA OD CVEKLE je savršen spas od letnje žege
da

Ljubičasta čarolija u tanjiru! HLADNA SUPA OD CVEKLE je savršen spas od letnje žege

23.07.2025. 21:45 21:52
SEDAM ODLIČNIH LETNJIH RECEPATA SA KRASTAVCIMA Od hladnih supa do osvežavajućih napitaka za vrele dane
krastavac

SEDAM ODLIČNIH LETNJIH RECEPATA SA KRASTAVCIMA Od hladnih supa do osvežavajućih napitaka za vrele dane

07.07.2025. 10:07 10:24