overcast clouds
12°C
07.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1717
usd
100.1553
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕДАМ КОРАКА ДО САВРШЕНО БИСТРЕ СУПЕ Потребно је само мало стрпљења

07.10.2025. 21:53 22:01
Пише:
Извор:
Индекс.хр
супа
Фото: pexels/Ilustracija

Сви знамо да скувамо супу. У лонац ставимо месо, воду, поврће, зачине и пустимо да се кува – то није нека велика наука.

Али добити праву, бистру, златну супу какву бисте послужили без имало срама и у најбољој недељној прилици – е, то је већ друга прича. Бистрина супе није само ствар естетике, него и показатељ пажње, технике и стрпљења у кувању.

Ако вам супа често испадне мутна, никакав проблем – у наставку сазнајте шта тачно требате (и не смете) радити да би ваша домаћа пилећа или говеђа супа била бистрија него икад.

У наставку доносимо проверене кораке и трикове који ће вам помоћи да ваша супа сваки пут буде чиста, бистра и пуна укуса.

7 Корака до Савршено Бистре Супе
 

Почетак без журбе: хладна вода и месо
За бистру супу, кључно је да месо (и кости, ако их користите) ставите у хладну воду, а не у кључалу. Тако омогућавате протеинима да се полако ослободе, уместо да се "закувају" и створе пену која замути супу. Воду загревајте полако, на средњој температури.

Обавезно уклоните пену
Како супа почне крчкати, на површини ће се појавити сива или бела пена – то су протеини који испаравају из меса. Ту пену треба пажљиво уклонити кашиком или цедиљком, чим се појави. Ако је пустите да се поново умеша у супу, резултат ће бити мутна течност.

Супа не сме да кључа
Након што уклоните пену, смањите ватру. Супа треба лагано “пуцкетати”, а не кључати. Јако врење мути супу, разбија састојке и ствара ситне честице које више не можете уклонити. Стрпљење је овде кључан састојак.

Поврће додајте касније
Ако кувате супу дуже време, поврће (нарочито шаргарепу, лук и целер) додајте тек након што сте уклонили пену и супа се стабилизовала. Поврће које се предуго кува може се распасти и додатно замутити течност.

Не мешајте супу док се кува
Колико год вам било примамљиво “проверити како иде”, избегавајте мешање. Сваки пут кад промешате, подижете честице с дна и мутите супу. Ако сте све урадили како треба, супа ће се сама побринути за свој укус.

Процедите кроз газу или ситно цедило
Кад је супа готова, процедите је кроз густу цедиљку или слој газе. Тиме ћете ухватити све евентуалне честице и добити савршено бистру течност. Ако вам је посебно стало до презентације (нпр. за финију вечеру), овај корак немојте прескочити.

Кларификација (за напредне)
Ако желите ресторански ниво бистрине, можете направити тзв. кларификацију: умешајте лагано тучени беланац у млаку супу, па је поново закувајте. Беланац ће "покупити" мутне материје и подићи их на површину. Затим пажљиво процедите супу.

Индекс.хрС

Извор:
Индекс.хр
Пише:
Пошаљите коментар
Љубичаста чаролија у тањиру! ХЛАДНА СУПА ОД ЦВЕКЛЕ је савршен спас од летње жеге
da

Љубичаста чаролија у тањиру! ХЛАДНА СУПА ОД ЦВЕКЛЕ је савршен спас од летње жеге

23.07.2025. 21:45 21:52
СЕДАМ ОДЛИЧНИХ ЛЕТЊИХ РЕЦЕПАТА СА КРАСТАВЦИМА Од хладних супа до освежавајућих напитака за вреле дане
krastavac

СЕДАМ ОДЛИЧНИХ ЛЕТЊИХ РЕЦЕПАТА СА КРАСТАВЦИМА Од хладних супа до освежавајућих напитака за вреле дане

07.07.2025. 10:07 10:24