Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STIGLI NEOBIČNI PLODOVI IZ DALEKIH KRAJEVA! Srpske pijace preplavljene čudesnim bojama, OBLICIMA i ukusima koje niste mogli ni da zamislite

12.08.2025. 16:07 16:19
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Ako ste poslednjih meseci svraćali na neku od većih pijaca u Srbiji, verovatno ste primetili da između domaćih jabuka, grožđa i šljiva sve češće niču prave male egzotične oaze.

Prodavci nude voće koje do skoro nismo viđali van specijalizovanih radnji - banana krastavac, rogata dinja, afrička jabuka, različite sorte čerija. Sve je deo trenda da potrošači žele nove ukuse, neobične teksture i voće koje je podjednako zanimljivo na fotografiji koliko i na tanjiru.

Banana krastavac - krastavac koji izgleda kao banana

Banana krastavac je duguljasti, žućkast plod koji oblikom podseća na bananu, a ukusom na blag i osvežavajući krastavac. Potiče iz Južne Amerike, ali se lako uzgaja i kod nas u plastenicima. Ovaj plod ustvari je voće, jer spada u porodicu dinja, a osim što lepo izgleda, bogat je vodom i vitaminom C i u kuhinji se koristi sveže, u salatama ili kao dekoracija.

Kivano - rogata dinja iz Afrike

da
Foto: freepik, ilustracija

Kivano, poznat i kao rogata dinja, potiče iz Afrike i prepoznatljiv je po jarko narandžastoj kori prepunoj malih šiljaka. Unutrašnjost mu je svetlozelena, želatinozna, sa blagim ukusom koji podseća na kombinaciju krastavca, kivija i banane. Osim što je pun antioksidanata i vitamina A i C, kivano je i pravi hit zbog svog neobičnog izgleda.

Različite sorte paradajza

Na pijacama se sada mogu naći i razne sorte paradajza koje idu daleko izvan klasične crvene boje - žute, narandžaste, ljubičaste pa čak i šarene. Svaka sorta ima specifičnu slatkoću i aromu, što ih čini omiljenim kod gurmana i kuvara koji vole da unesu boju i raznovrsnost u jela. 

Zašto je egzotika sve popularnija

Kupci sve više traže nove ukuse, a pijace odgovaraju ponudom koja spaja egzotiku sa domaćim uzgojem. Mnogi poljoprivrednici su uvideli da uzgoj ovakvih kultura nije komplikovan, a da privlači pažnju i povećava prodaju. Osim što pruža kulinarsko zadovoljstvo, egzotično voće unosi i element iznenađenja na trpezu.

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jelo

da
Foto: freepik, ilustracija
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar