Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Piće za leto

06.07.2025. 13:00 13:00
Piše:
Izvor:
dnevnik.rs
Foto: privatna arhiva

Priču o koktelima najlepše je, u ove vrele letnje dane, završiti s nekim mešanim pićem koje je i smišljeno zato da nas osveži, bolje nego i jedan drugi napitak.

Iz velike grupe ovih pića, koja su stvorena za uživanje, na um mi prvo padaju bole (bowls) - mešana pića najpopularnija u svetu. Piju se naročito u zemljama koje su veliki proizvođači vina. Spadaju u najfinija i najatraktivnija pića na svetu. Kao stvorena da nas osvežavaju svojim vrhunskim sastojcima kojima se podiže raspoloženje i stvara ugođaj egzotičnih destinacija. 

Pripremaju se od laganih vina, češće od tropskih i kiselkastih, nego od slatkih, te od sezonskog voća, šećera, aromatičnih likera i penušavih vina. 

Od voća najčešće se koriste breskve, kajsije, jagode, maline, trešnje, grožđe, banane, ananas, dinje... Prave se u posebnim posudama, za bole. Najčešće su to veliki stakleni sudovi, s poklopcem. Mogu da posluže i porcelanske činije za supu, obavezno s poklopcem. 

Voće se mora dobro oprati i izrezati, na kockice ili kriške. Plodovi ne smeju da budu mekani, prezreli i oštećeni, ali ni nedozreli. Breskve i kajsije treba oguliti, a zrna grožđa i šljive prerezati i odstraniti semenke, odnosno koštice. Jagode i maline se samo operu i ako su sitnije mogu se koristiti i cele.

Voće koje je predviđeno receptom ređa se i posipa šećerom u prahu, zatim se zaliva sokom od limuna i likerom ili rakijom i drži u frižideru najmanje dva sata.

Kad se izvadi iz frižidera u posudu se uliva predviđena količina vina, dobro rashlađenog, i vraća u frižider da odstoji najmanje jedan sat. Vadi se pred samo posluženje, kada se mešavini dodaje penušavo vino, takođe rashlađeno.

Bola se kutlačom vadi pažljivo, kako se tečnost ne bi puno mešala, da ne ispari ugljen dioksid iz penušca. Posuda s bolom zato uvek mora da bude poklopljena.

Bola se poslužuje tako da u svakoj čaši bude odgovarajuća količina voća i tečnosti. Moj izbor je bola s breskvom. Za nju treba kilogram sveže oguljenih breskvi, isečenih na tanke kriške, sok od jednog limuna, 100 grama šećera, 100 grama aprikot-likera i po jedna buteljka belog i penušavog vina. 

Popularne su i bezalkoholne bole. Preporučujem bolu od kajsija. Kilogramu kajsija isečenih na kriške, dodaje se po 50 grama sirupa od limuna i od crnih ribizli i po pola litre soka od pomorandži i ananasa. Kad odstoji dva sata dolije se litra soda vode.

Čitaocima sam ostao dužan, upozorili su me neki od njih, recept koktela „Lejdi Di”, o kome je bilo reči prošle nedelje. Podsećam: menadžer hotela „Sveti Stefan”, u Crnoj Gori, Mirko Ivković kreirao ga je 1983. godine pripremajući hotel za doček engleske princeze Dajane nakon njenog venčanja sa princem Čarlsom. 

Njihov medeni mesec na Svetom Stefanu otkazan je u poslednji čas i mladenci su otputovali u Egipat. Na prvenstvu Evrope barmena u Insbruku, Mirko Ivković je sa koktelom „Lejdi Di” postao vicešampion Starog kontinenta. 

Koktel se priprema u šejkeru, metalnoj posudi u kojoj se ručno mućkaju kokteli, najčešće zajedno s ledom. Dobija se od 3 centilitra kokosovog likera, koji je tih osamdesetih godina proizvodila „Dalmacija vino” u Splitu, pod nazivom „Batuda de Coko”, jednog centilitra „Creme di mente M. Brizard” i 2 centilitra votke Smirnof. 

Garnira se kokosom ili kivijem. Kako je primećeno, koktel je bio „boje princezinih očiju”. Autor koktela Mirko Ivković mi je svojevremeno rekao da je reč o koktelu za veče, koji je sladak i potpomaže varenje. Više je za dame, za muškarce je presladak. Za njih predlaže tompuse u konjaku. Deo koji ide u usta, umače se u konjak, a piće se ispija polako, uz zagrevanje čaše samo držanjem u ruci.

U priručnicima o koktelima gotovo da i nema korišćenja šljivovice. Objašnjenje barmena glasi: preagresivna je, dovoljno je nekoliko kapi da „pokrije” sve druge mirise i ukuse. S obzirom da smo mi zemlja najpoznatije rakije od plodova šljive, za ove tropske letnje dane predlažem koktel kobler sa šljivovicom. 

Kobleri su, inače, jedna od kategorija mešanih pića, koja se prave od istučenog (izmrvljenog) leda, voća i alkohola. U čašu za penušavo vino stavi se do iznad polovine leda i na njega slažu kocke ili kriške svežeg voća (može i iz kompota). Zalije se odgovarajućim jakim alkoholnim pićem. 

Ime dobijaju po voću ili alkoholu koje je upotrebljeno. Zbog male količine alkohola, zbog voća i veoma lepog izgleda, kobleri su pravo piće za žene. Obavezno se poslužuju sa slamkom i kašičicom. Slamkom se pijucka tečnost, a kašičicom jede voće. Sok se srče polako jer je usled velike količine leda veoma hladan.  
 

Kobler sa šljivovicom pravi se u čaši za penušac. Iznad leda dodaju se komadići rezanih crnih šljiva i dodaje po jedna trećina šljivovice, maraskina i soka od limuna. Čaša se ukrasi kriškom limuna. 
 

Prostora imam još samo za jedan koktel. Neka to bude neka od bezalkoholnih mešavina, koje, u pravilu, u svom sastavu imaju voće, voćne sokove, voćne sirupe, mleko, sladolede, pavlaku, kafu, čokoladu, kakao, med. 

Neka to bude koktel s medom. U električni mikser stavi se jedna velika kašika kobler-leda, 2 barske kašike meda, 25 grama soka od limuna i 50 grama soka od pomorandže.Kratko miksati, uliti u veću koktelsku čašu i u nju dodati veliku količinu slatke pavlake i posuti sa malo ribane čokolade. Poslužiti sa slamkom i kašičicom. 

Izvor:
dnevnik.rs
Piše:
Pošaljite komentar
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Mirkova deca

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Mirkova deca

29.06.2025. 13:00 13:00
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Kokteli u kući

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Kokteli u kući

22.06.2025. 13:00 13:00
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Grašci kao seoska mlada

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Grašci kao seoska mlada

15.06.2025. 13:00 13:00