scattered clouds
26°C
06.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1773
usd
99.4629
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Пиће за лето

06.07.2025. 13:00 13:00
Пише:
Извор:
dnevnik.rs
Фото: privatna arhiva

Причу о коктелима најлепше је, у ове вреле летње дане, завршити с неким мешаним пићем које је и смишљено зато да нас освежи, боље него и један други напитак.

Из велике групе ових пића, која су створена за уживање, на ум ми прво падају боле (bowls) - мешана пића најпопуларнија у свету. Пију се нарочито у земљама које су велики произвођачи вина. Спадају у најфинија и најатрактивнија пића на свету. Као створена да нас освежавају својим врхунским састојцима којима се подиже расположење и ствара угођај егзотичних дестинација. 

Припремају се од лаганих вина, чешће од тропских и киселкастих, него од слатких, те од сезонског воћа, шећера, ароматичних ликера и пенушавих вина. 

Од воћа најчешће се користе брескве, кајсије, јагоде, малине, трешње, грожђе, банане, ананас, диње... Праве се у посебним посудама, за боле. Најчешће су то велики стаклени судови, с поклопцем. Могу да послуже и порцеланске чиније за супу, обавезно с поклопцем. 

Воће се мора добро опрати и изрезати, на коцкице или кришке. Плодови не смеју да буду мекани, презрели и оштећени, али ни недозрели. Брескве и кајсије треба огулити, а зрна грожђа и шљиве пререзати и одстранити семенке, односно коштице. Јагоде и малине се само оперу и ако су ситније могу се користити и целе.

Воће које је предвиђено рецептом ређа се и посипа шећером у праху, затим се залива соком од лимуна и ликером или ракијом и држи у фрижидеру најмање два сата.

Кад се извади из фрижидера у посуду се улива предвиђена количина вина, добро расхлађеног, и враћа у фрижидер да одстоји најмање један сат. Вади се пред само послужење, када се мешавини додаје пенушаво вино, такође расхлађено.

Бола се кутлачом вади пажљиво, како се течност не би пуно мешала, да не испари угљен диоксид из пенушца. Посуда с болом зато увек мора да буде поклопљена.

Бола се послужује тако да у свакој чаши буде одговарајућа количина воћа и течности. Мој избор је бола с бресквом. За њу треба килограм свеже огуљених брескви, исечених на танке кришке, сок од једног лимуна, 100 грама шећера, 100 грама априкот-ликера и по једна бутељка белог и пенушавог вина. 

Популарне су и безалкохолне боле. Препоручујем болу од кајсија. Килограму кајсија исечених на кришке, додаје се по 50 грама сирупа од лимуна и од црних рибизли и по пола литре сока од поморанџи и ананаса. Кад одстоји два сата долије се литра сода воде.

Читаоцима сам остао дужан, упозорили су ме неки од њих, рецепт коктела „Лејди Ди”, о коме је било речи прошле недеље. Подсећам: менаџер хотела „Свети Стефан”, у Црној Гори, Мирко Ивковић креирао га је 1983. године припремајући хотел за дочек енглеске принцезе Дајане након њеног венчања са принцем Чарлсом. 

Њихов медени месец на Светом Стефану отказан је у последњи час и младенци су отпутовали у Египат. На првенству Европе бармена у Инсбруку, Мирко Ивковић је са коктелом „Лејди Ди” постао вицешампион Старог континента. 

Коктел се припрема у шејкеру, металној посуди у којој се ручно мућкају коктели, најчешће заједно с ледом. Добија се од 3 центилитра кокосовог ликера, који је тих осамдесетих година производила „Далмација вино” у Сплиту, под називом „Batuda de Coko”, једног центилитра „Creme di mente M. Brizard” и 2 центилитра вотке Smirnof. 

Гарнира се кокосом или кивијем. Како је примећено, коктел је био „боје принцезиних очију”. Аутор коктела Мирко Ивковић ми је својевремено рекао да је реч о коктелу за вече, који је сладак и потпомаже варење. Више је за даме, за мушкарце је пресладак. За њих предлаже томпусе у коњаку. Део који иде у уста, умаче се у коњак, а пиће се испија полако, уз загревање чаше само држањем у руци.

У приручницима о коктелима готово да и нема коришћења шљивовице. Објашњење бармена гласи: преагресивна је, довољно је неколико капи да „покрије” све друге мирисе и укусе. С обзиром да смо ми земља најпознатије ракије од плодова шљиве, за ове тропске летње дане предлажем коктел коблер са шљивовицом. 

Коблери су, иначе, једна од категорија мешаних пића, која се праве од истученог (измрвљеног) леда, воћа и алкохола. У чашу за пенушаво вино стави се до изнад половине леда и на њега слажу коцке или кришке свежег воћа (може и из компота). Залије се одговарајућим јаким алкохолним пићем. 

Име добијају по воћу или алкохолу које је употребљено. Због мале количине алкохола, због воћа и веома лепог изгледа, коблери су право пиће за жене. Обавезно се послужују са сламком и кашичицом. Сламком се пијуцка течност, а кашичицом једе воће. Сок се срче полако јер је услед велике количине леда веома хладан.  
 

Коблер са шљивовицом прави се у чаши за пенушац. Изнад леда додају се комадићи резаних црних шљива и додаје по једна трећина шљивовице, мараскина и сока од лимуна. Чаша се украси кришком лимуна. 
 

Простора имам још само за један коктел. Нека то буде нека од безалкохолних мешавина, које, у правилу, у свом саставу имају воће, воћне сокове, воћне сирупе, млеко, сладоледе, павлаку, кафу, чоколаду, какао, мед. 

Нека то буде коктел с медом. У електрични миксер стави се једна велика кашика коблер-леда, 2 барске кашике меда, 25 грама сока од лимуна и 50 грама сока од поморанџе.Кратко миксати, улити у већу коктелску чашу и у њу додати велику количину слатке павлаке и посути са мало рибане чоколаде. Послужити са сламком и кашичицом. 

Извор:
dnevnik.rs
Пише:
Пошаљите коментар
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Миркова деца

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Миркова деца

29.06.2025. 13:00 13:00
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Коктели у кући

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Коктели у кући

22.06.2025. 13:00 13:00
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Грашци као сеоска млада

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Грашци као сеоска млада

15.06.2025. 13:00 13:00