ZAGORELO? NE PANIČITE! Ovih 5 trikova vam može spasiti i jelo i druženje sa prijateljima
Svakom ko kuva, nevezano za to koliko ima iskustva, bar jednom je zagorelo jelo.
Bilo da ste na trenutak skrenuli pogled sa šporeta ili ste precenili jačinu ringle, rezultat je isti, a to je neprijatan miris i ukus koji kvare sve što ste planirali.
Međutim, postoji niz jednostavnih i delotvornih načina koji mogu "oživeti" i najproblematičnije obroke.
Ne mešajte zagorelo i čisto
Prvi instinkt mnogih je da odmah promešaju sadržaj šerpe, ne znajući da time samo pogoršavaju situaciju.
Mešanjem se zagoreli sloj pomeša sa ostalim delovima hrane, prenoseći i miris i ukus paljevine. Umesto toga, pažljivo prebacite gornje slojeve hrane – one koji nisu izgoreli – u novu posudu. Time ćete sačuvati "dobar" deo obroka i olakšati dalje popravke ukusa.
Krompir
Ako je jelo već dobilo onaj karakterističan, težak miris zagorelog, sirov krompir može učiniti čudo. Iseckajte ga na debele kolutove i stavite ih u jelo koje ste prebacili u novu posudu. Ostavite da odstoji 10–15 minuta.
Krompir ima sposobnost da upije neprijatne mirise, a zatim ga jednostavno uklonite. Po potrebi, možete dodati i malo bibera ili drugih začina kako biste dodatno osvežili ukus.
Sirće za neutralizaciju gorčine
U slučaju da je jelo prepečeno i ima gorak ukus, sirće dolazi kao brzinsko rešenje. Prebacite jelo u drugu posudu, dodajte jednu do dve kašike sirćeta (najbolje vinskog ili jabukovog) i ostavite nekoliko minuta.
Sirće će pomoći da se neutrališu gorke note i da se jelo omekša, naročito ako je u pitanju meso ili varivo. Važno je da ne preterate sa količinom – cilj je balans, ne kiselost.
Sos i bujon za završni potez
Ako je jelo suvo, gorko ili mu fali punoća ukusa, dodavanje sosa (paradajz sos, pavlaka, soja sos) ili bujona (pileći, povrtni) može potpuno promeniti ukus. Ovi dodaci ne samo da vraćaju vlagu, već maskiraju i preostali trag neprijatnog mirisa.
U zavisnosti od jela, izaberite odgovarajući dodatak, pavlaka za kremaste supe, soja sos za wok jela, ili bujon za kuvana jela i paprikaše.
Ako je jelo već dobilo onaj karakterističan, težak miris zagorelog, sirov krompir može učiniti čudo. Iseckajte ga na debele kolutove i stavite ih u jelo koje ste prebacili u novu posudu. Ostavite da odstoji 10–15 minuta.
Krompir ima sposobnost da upije neprijatne mirise, a zatim ga jednostavno uklonite. Po potrebi, možete dodati i malo bibera ili drugih začina kako biste dodatno osvežili ukus.
Sirće za neutralizaciju gorčine
U slučaju da je jelo prepečeno i ima gorak ukus, sirće dolazi kao brzinsko rešenje. Prebacite jelo u drugu posudu, dodajte jednu do dve kašike sirćeta (najbolje vinskog ili jabukovog) i ostavite nekoliko minuta.
Sirće će pomoći da se neutrališu gorke note i da se jelo omekša, naročito ako je u pitanju meso ili varivo. Važno je da ne preterate sa količinom – cilj je balans, ne kiselost.
Sos i bujon za završni potez
Ako je jelo suvo, gorko ili mu fali punoća ukusa, dodavanje sosa (paradajz sos, pavlaka, soja sos) ili bujona (pileći, povrtni) može potpuno promeniti ukus. Ovi dodaci ne samo da vraćaju vlagu, već maskiraju i preostali trag neprijatnog mirisa.
U zavisnosti od jela, izaberite odgovarajući dodatak, pavlaka za kremaste supe, soja sos za wok jela, ili bujon za kuvana jela i paprikaše.